Antena Meniu Search
x

Ce se întâmplă cu amenzile pentru nepurtarea măştii după decizia Curţii Constituţionale

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis că întreaga Ordonanţă de Urgenţă 192/2020 este neconstituțională. Una dintre cele mai importante prevederi ale OUG 192/2020 făcea referire la portul măştii în spaţiile publice, în exterior.

de Redactia Observator

la 15.02.2022, 21:46

Ce se întâmplă cu amenzile pentru nepurtarea măsştii după decizia Curţii Constituţionale
- Profimedia

Judecătorii CCR au stabilit că Guvernul României nu a parcurs toate procedurile legale pentru a impune purtarea măştii în exterior, şi astfel legea este neconstituţională. OUG 192/2020 este abolită imediat, ci rămâne în vigoare până la publicarea în Monitorul Oficial a motivării CCR, o procedură care poate dura până la 30 de zile. Guvernul a transmis, marţi, după decizia CCR referitoare la portul măştii în spaţiile deschise, că se aşteaptă motivarea hotărârii şi se vor lua măsuri în funcţie de aceasta.

Ce se întâmplă cu amenzile pentru nepurtarea măştii după decizia CCR

Decizia CCR ar putea anula amenzile date pentru nepurtarea măştii în exterior, dar doar începând cu perioada octombrie 2020, până în prezent. Decizia nu se va aplica retroactiv, adică amenzile date până în octombrie 2020 vor rămâne în vigoare. De asemenea, cei care au primit amenzi în intervalul menţionat şi le-au plătit, nu mai pot contesta în instanţa pentru a-şi recupera banii. Cei care au procese pe rol în acest moment, iar deciziile instanţelor vor veni după publicarea motivării, au toate şansele ca amenzile să le fie anulate.

După publicarea motivării CCR în Monitorul Oficial nu va mai exista practic o bază legală pentru ca persoanele care nu poartă mască în exterior să mai fie amendate. Avocatul Poporului, Renate Weber, a explicat, la Antena 3, că decizia Curţii Constituţionale nu analizează fondul Ordonanţei de Urgenţă, ci doar faptul că a lipsit avizul Consiliului Legislativ. "Trebuie să înţelegem că în momentul în care Curtea spune că Ordonanţa este neconstituţională în totalitate ceea ce rămâne în vigoare este Legea 55 care prevede obligativitatea purtării măştilor în staţii închise, spaţii comerciale, la locul de muncă. Deci singurul lucru care se schimbă este purtarea măştii în spaţiul deschis, adică afară, dar asta nu începând de astăzi. Va trebui mai întâi să aşteptăm motivarea deciziei CCR care va fi publicată în Monitorul Oficial. O să dureze o perioadă de timp, eu simt că ca coincide cu momentul în care şi autorităţile au spus că vor adopta o serie de relaxări", a declarat Renate Weber.  

Avocatul Poporului a precizat că decizia CCR nu va mai produce efecte de la momentul publicării motivării în Monitrul Oficial. "Curtea Constituţională prin decizia sa produce efecte pentru viitor. Pe perioada de timp până la publicare, toate aceste acte normative erau considerate în vigoare, legale. Deciziile CCR produc efecte pentru viitor, dar trebuie să vedem şi motivarea care este foarte importantă", a mai afirmat Renate Weber.  

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a comentat la Antena 3 pe marginea acestui subiect şi a declarat că hotărârea CCR nu afectează şi decizia purtării măştii în spaţiile închise. "Deci decizia într-adevăr privește procedura prin care s-a adoptat Ordonața. Avizul Consiliului Legislativ este consultativ, dar obligatoriu să fie luat, asta e clar, e o problemă procedurală. Până se publică decizia CCR, măsurile rămân valabile. După ce se publică, mai sunt 45 de zile de corectare, timp în care se suspendă aplicarea lor, după care se anulează complet. La acest moment, măsurile rămân valabile. Când se publică nu mai purtăm în exterior, dar în spatii închise și transportul în comun rămâne valabila purtarea măștii", a declarat Raed Arafat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Ce se întâmplă cu amenzile pentru nepurtarea măştii după decizia Curţii Constituţionale