Antena Meniu Search
x

Video Ce se va întâmpla cu cei peste o sută de mii de români care nu și-au mai plătit facturile la curentul electric, la finalul stării de alertă

Starea de alertă a fost motiv de neplată a facturilor pentru mulţi în ultimul an. Mai exact, peste o sută de mii de români n-au mai plătit pentru curentul electric consumat, dublu faţă de anul trecut. În mod normal, ar fi trebuit deconectaţi de la reţea. Doar că suntem în stare de alertă, iar legea spune clar: chiar şi cu facturi restante, nu poţi fi debranşat de la utilităţi.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 30.06.2021, 21:32

Vezi și

Tânără: ”Cred că întotdeauna vor fi cei care vor să profite de pe urma sistemului. Garantat oamenii aștia vor ajunge pe urmă pe mâna recuperatorilor de creanțe”.

De sărăcie sau din nepăsare, mii oameni au amânat plata facturilor în perioada pandemiei. Numărul imobilelor pentru care nu s-a plătit energia electrică depăşeşte 173.000. Dublu faţă de anul trecut când erau 86.400. Dacă până acum se temeau de debranşare în caz de neplată, în prezent legea nu mai permite asta în perioada stării de alertă.

Ion Lungu, AFEER: ”Această prevedere a OUG prin care se spune ca e interzisă deconectarea, fără a se solicita nicio altă explicație, practic mulți au folosit această oportunitate și și-au amânat plățile”.

Consumatorii care nu-și plătesc facturile pot fi chemați în instanță

Pe acelaşi subiect

Neplata facturilor aduce găuri de chiar sute de milioane de euro în conturile companiilor de electricitate. Oficialii dau totuşi o soluţie.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: ”Îi sfătuiesc pe furnizori să aplice, ca la orice client care nu plătește, nu neapărat deconectarea, care nu poate s-o facă, să acționeze în instanță pe obligația de plată și automat pot să execute conturile”.

17.000 de companii nu și-au mai plătit facturile, în ultimul an

Legislaţia ar trebui modificată de urgenţă, astfel încât să se facă o diferenţiere între cei care nu pot şi cei care nu vor să plătească. Sunt 17.000 de companii care nu şi-au achitat facturile.

Răzvan Nicolescu: ”În primul rând trebuie rezolvată problema agenților economici care nu plătesc. Pentru ca incorectitudinea este mult mai mare acolo, decât în cazul gospodăriilor. La populație e mai delicat, trebuie analizat caz dupa caz”.

Teoretic, la încheierea stării de alertă, companiile ar putea să deconecteze de la reţea rău-platnicii. Doar că nimeni nu vrea să-şi piardă clienţii.

Ion Lungu, AFEER: ”Ar trebui găsita o modalitate de reeșalonare a datoriilor, dar pe un termen scurt sau foarte scurt”.

De mâine, facturile la energie electrică vor creşte cu până la 13% pentru peste patru milioane de consumatori care încă n-au trecut pe piaţa liberă. Pentru a-i convinge pe oameni să-şi schimbe contractele, ANRE anunţă că, la încheierea celor noi, nu mai este necesar actul de proprietate, ci este suficientă o declaraţie pe proprie răspundere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Evenimente » Ce se va întâmpla cu cei peste o sută de mii de români care nu și-au mai plătit facturile la curentul electric, la finalul stării de alertă