Ce trebuie să faci dacă te mușcă o viperă. Medic: "În niciun caz nu este indicat tăiatul, suptul"
Atenţie la drumeţii, mai ales în sudul ţării. Este perioada în care viperele sunt foarte active. În Caraş Severin o femeie a fost muşcată recent, iar autorităţile avertizează că în tot judeţul mai sunt doar șapte doze de ser anti-viperin. Dintre acestea, cinci sunt pe cale să expire.
Banatul Montan nu duce lipsă de zone pietroase, habitatul ideal pentru vipere. Acestea pot fi întâlnite în zone precum Băile Herculane, Cheile Carașului sau Cheile Gârliștei. Iar în această perioadă sunt deosebit de active. Motiv pentru care autorităţile ne sfătuiesc să sporim atenţia când plecăm în dumeţii.
Daniel Borgroş, purtător de cuvânt DSP Caraş Severin: Este bine când mergem în aceste drumeții să avem ori pantaloni lungi sau bocanci mai înalți. Să avem un băț cu care să mai lovim în tufișuri și să ne uităm foarte bine în jos cumva să nu călcăm pe o asemenea reptilă.
Avertismentul vine în contextul în care, recent, o femeie de 41 de ani a fost muşcată în zona Ochiul Bei. În tot judeţul Caraş-Severin mai sunt doar șapte seruri antiviperin, dintre care cinci vor expira luna aceasta. Medicii spun că vor cere suplimentarea, iar între timp vin cu sfaturi.
Dr. Emil Bunda, UPU Reşiţa: Dacă ne-a mușcat, ar trebui să ajungem cât mai urgent la cea mai apropiată unitate spitalicească. În niciun caz nu este indicat tăiatul, suptul. Răcirea locală ar fi suficienta și ajungerea la o unitate care ne-ar purea asigura tratamentul.
Viperele nu sunt în mod normal agresive, dar dacă sunt călcate din greșeală pot ataca. Reptilele sunt în general active pe timpul zilei, dar şi in noptile cu temperaturi de peste 15 grade.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰