Antena Meniu Search
x

Video CEDO repară ce statul român a încercat 13 ani să îngroape. Cazul lui Sorin Pârvu, confundat de poliție și împușcat direct în cap

Statul român e iar bun de plată în urma unei decizii a judecătorilor CEDO. Un bărbat a fost confundat de poliție cu un un urmărit internaţional pentru omor şi tâlhărie şi împuşcat. Omul nevinovat a murit la spital. Însă instanţele din România n-au găsit niciun responsabil pentru eroarea fatală. După 13 ani, familia şi-a găsit, în sfârşit, liniştea si dreptatea. 

de Redactia Observator

la 31.08.2022, 19:32

Vezi și

În septembrie 2009, o ispravă a poliţiştilor şoca o ţară întreagă. În Brăila, un bărbat de 30 de ani a fost împuşcat ziua în amiaza mare de oamenii legii. Era deznodământul unei operaţiuni ca-n filme. Mascaţii aveau în vizor o maşină cu numere de Bulgaria. Căutau un infractor extrem de periculos, urmărit internaţional pentru omor şi tâlhărie. N-au avut niciun dubiu că în autoturism n-ar fi cel pe care trebuiau să pună mâna. În realitate, era finul celui căutat. Un om nevinovat. Plini de zel, poliţiştii l-au împuşcat direct în cap, iar Sorin Pârvu n-a avut nicio şansă. O recunosc, deschis, cei care au fost de faţă la nenorocire. 

Martor: Am auzit o tamponare. Imediat urmată de o împuşcătură. Un poliţist în faţa maşinii cu o puşcă a tras şi cu un ultim reflex a avut un recul în partea stângă a parbrizului. Era decedat şoferul de la prima împuşcătură. 

Bărbatul a fost împuşcat mortal pe 26 septembrie 2009, în cadrul unei operaţiuni speciale a Poliţiei Române. Când şi-au dat seama de nenorocire, agenţii au căutat să muşamalizeze totul.

Fost comisar şef Brăila, Cătălin Chivu: Nu a oprit la semnalul poliţiştilor. Mai mult, a lovit două maşini. Unul dintre gloanţe a ricoşat în cutia craniană a conducătorului auto.

Pe acelaşi subiect

Ionel Pârvu, tatăl lui Sorin Pârvu: A durat 15 secunde toată acţiunea. Mi-au omorât copilul. Motivează: Mi-am apărat colegii. În prima fază spunea că s-a împiedicat, apoi că le-a lovit maşina, apoi că a alunecat.

Pentru moartea lui Sorin, nimeni n-a fost găsit vinovat

Familia lui Sorin a pierdut atunci lupta cu sistemul putred. Pentru moartea sa, nimeni n-a fost găsit vinovat. 13 ani mai târziu, judecătorii CEDO obligă România să plătească despăgubiri familiei pentru încălcarea dreptului la viaţă: 65 de mii de euro. 

Ionel Pârvu, tatăl lui Sorin Pârvu: La CEDO mi-au zis că îmi dau despăgubiri, dar chiar nu mă interesează. Trebuie să vadă toată lumea că a fost nevinovat şi că ăştia au făcut un abuz.

Agentul care i-a curmat viaţa lui Sorin a repetat nenorocirea

În noiembrie 2011, la doi ani distanţă, a făcut o altă victimă, aproape la indigo. Era tot într-o misiune. Îl căuta pe Luigi Văsi, un individ urmărit naţional, care se dădea drept poliţist şi înşela oamenii. L-a prins pe drumul spre Ploieşti şi a tras direct în el. 

Luigi Nicolae Văsi, prin telefon: Au venit în trombă şi au început să tragă focuri. Au tras disperaţi în mine, atunci m-au împuşcat şi în abdomen. Toată maşina e ciuruită. Ei au vrut să mă omoare

În ultimii cinci ani, România a plătit despăgubiri de peste 44 de milioane de euro în urma condamnărilor la CEDO.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » CEDO repară ce statul român a încercat 13 ani să îngroape. Cazul lui Sorin Pârvu, confundat de poliție și împușcat direct în cap