Antena Meniu Search
x

Amenzi de peste 1 milion de lei, pentru benzinăriile care au scumpit nejustificat carburanţii

ANPC şi ANAF au dat amenzi de peste 1 milion de lei furnizorilor de carburanţi, în urma majorării de preţuri la benzină şi motrină. 

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 14:14

Amenzi de peste 1 milion de lei, pentru benzinăriile care au scumpit nejustificat carburanţii
Amenzi de peste 1 milion de lei, pentru benzinăriile care au scumpit nejustificat carburanţii - Shutterstock

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, prezentat, vineri, rezultatele controalelor realizate de instituţiile statului, din dispoziţia premierului Nicolae Ciucă, în contextul creşterii preţurilor la carburanţi.

ANPC, autoritate în coordonarea Ministerului Economiei, a sancționat funizorii de carburanți cu 950.000 de lei, reprezentând amenzi contravenționale aplicate, în aproximativ 24 de ore, de comisarii ANPC care au făcut verificări în toată țara.

La aceste amenzi se adaugă:

  • 10 avertismente, 
  • 3 măsuri complementare de oprire temporară a prestării de servicii, 
  • 2 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte
  • 4 decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte
  • Ordinul președintelui ANPC de încetare a practicilor comerciale incorecte adresat unei companiei furnizoare de carburant care coordonează 215 de benzinării în toată țara. 
Pe acelaşi subiect

Ce amenzi a aplicat ANAF

ANAF a aplicat 6 amenzi contravenţionale, în sumă de 140.000 de lei, la care se adaugă măsura confiscării, pentru suma de 1250 de lei şi suspendarea pentru 30 de zile, în cazul unui punct de lucru. 

Este vorba de un punct de lucru din Satu Mare, unde au fost aplicate amenzi de 100.000 de lei şi a fost luată măsura suspendării activităţii, pentru o perioadă de o lună. Într-un alt punct de lucru, de această dată din Sibiu, s-a aplicat de asemenea o amendă contravenţională de 2.000 de lei şi a fost confirscată o sumă de bani. La un alt punct de lucru din localitatea Dumbrăviţa, din judeţul Timiş, a fost aplicată o amendă de 19.000 de lei, acelaşi lucru s-a întâmplat în Botoşani”, a mai spus Cărbunaru. 

De asemenea, controlul efectuat la sediul unuia dintre furnizorii de carburanţi din România, precum şi la alte societăţi în verificare, ANAF va veni cu cumpletări după ce documentele vor fi furnizate autorităţilor. 

Care este prețul benzinei și al motorinei în România

Prețul benzinei și al motorinei nu a ajuns la 10 lei pe litru, așa cum anunța zvonul răspândit miercuri seară pe rețelele de socializare, care a creat o isterie națională, însă există creșteri la pompă. În funcție de companie și sortimentul de carburant. Ieri, autorităţile au trecut la sancţiuni în cazul benzinăriilor care au majorat în mod nejustificat preţurile carburanţilor. În total, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au dat amenzi de aproape 400 de mii de lei. 

În acest moment, românii trebuie să stea liniștiți, transmit autoritățile, care dau asigurări că există stocuri suficiente de carburanți și spun că distribuitorii de combustibil "vor trebui să revină la prețurile corecte". Cu toate acestea, în ciuda acțiunilor demarate ieri de guvern, ieri și astăzi prețurile la pompă au crescut. Nu există însă, în București, dar nici în țară, benzinării unde litrul de motorină sau benzină standard să fi trecut de 10 lei, după cum avertizau zvonurile care au circulat miercuri pe rețelele de socializare și care au dus la o isterie naţională. Mii de șoferi au luat cu asalt stațiile de carburant și au stat la cozi ore-n şir pentru a face plinul, de teama scumpirilor.

Prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară, astăzi, 11 martie, pot fi verificate de șoferi online pe Monitorul Preţurilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Amenzi de peste 1 milion de lei, pentru benzinăriile care au scumpit nejustificat carburanţii