Video Cei 9 tineri români care vor reprezenta România la Olimpiada de Gastronomie de la Stuttgart. Au între 15 şi 20 de ani, dar ţintesc deja spre perfecţiune
Gust, pasiune, pricepere şi îndrăzneală! Pentru perfecţiune în bucătărie se antrenează nouă tineri din Timişoara, care vor reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Gastronomie de la Stuttgart, din Germania, echivalentul Jocurilor Olimpice pentru bucătari. Au între 15 şi 20 de ani şi visuri pentru o viaţă întreagă. Muncesc în bucătărie de dimineaţa până seara, pentru a duce gustul la un alt nivel.
Ei sunt tinerii selectaţi să participe la Olimpiada Internațională de Gastronomie IKA, cea mai mare competiţie culinară din lume, care are loc o dată la patru ani în Germania. Sunt pregătiţi de un chef cu experienţă, şi el medaliat la World Culinary Cup. Rând pe rând, fiecare îşi primeşte sarcinile în bucătărie.
Nouă români, la Olimpiada Internațională de Gastronomie IKA
Evenimentul din Germania reuneşte peste 2.000 de concurenţi din 70 de ţări. Juriul este compus din experţi bucătari, iar fiecare echipă este evaluată în funcţie de aspectul, gustul şi prezentarea preparatelor.
Selecţia echipei a fost riguroasă şi a durat o lună întreagă. După o probă teoretică, dar și una practică, au fost aleşi cei mai buni nouă tineri, elevi la licee cu profile alimentare sau gastronomice și un student la Politehnica din Timişoara. Fabian Prutean e căpitanul de echipă.
- Pâine sau rondele de orez expandat? Detaliul pe care nu mulţi îl iau în calcul când renunţă la clasica franzelă
- Trei "alimente-minune" care ar putea fi remediul perfect pentru inimă. Se găsesc în aproape orice locuinţă
- Cum arată cartofii prăjiţi direct de la automat. Bătălie pe inovaţii şi preparate extravagante la expoziţia...
"Pasiunea pentru bucătărie e de mic. Atunci am prins dragostea asta faţă de bucătărie şi mi-a plăcut. Deocamdată aş vrea sa învăţ cât mai multe, să învăţ să lucrez în echipa", spune Fabian Prutean.
Elisa e pastry chef. Lucrează asemeni unui bijutier.
- Reporter: Sunt bijuterii astea? Seamănă?
- Elisa Dedu: Da! Şi sunt foarte preţioase, eu spun că detaliile contează foarte mult.
Drumul spre aurul olimpic nu e uşor. "Petrecem atât de mult timp aici încât am impresia că munca noastră va fi răsplătită cu aur", mărturiseşte o fată. "Frumos, dar în acelaşi timp foarte stresant. Tot timpul trebuie să fii atent. Dacă eu mă pun acum să toc, trebuie să fiu atentă la oală, poate fierbe, poate mi se arde ceva", zice o alta.
Tinerii bucătari au şi un model în bucătărie. "Eu ca să ajung să-i formez pe ei ca echipă, noi în fiecare lună am făcut seri tematice, am gătit pentru public ca să-i leg pe ei ca echipă. Am văzut care, cum, unde excelează. Care e bun lider, care e bun ajutor", povesteşte Florin Kiss, executive chef.
Echipa a organizat până acum patru cine pentru public. Speră să obţină astfel bani pentru că întreaga preagtire şi competiţia presupun costuri de aproape 50.000 de euro. "Perfecţiunea nu se obţine uşor, iar succesul lor implică zeci de ore de teorie şi sute de ore de practică. Olimpiada Internaționala de Gatronomie este primul pas spre o carieră cu multe stele Michelin. Ce le urăm? Succes!", încheie Iulia Pop, reporter Observator.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰