Antena Meniu Search
x

Cel mai mare laser din lume se va construi la Magurele

Cladirea celui mai mare laser din lume va fi construita, incepand de vineri, la Magurele pe amortizoare seismice, in timp ce corpul dedicat fascicului gama va avea nu mai putin de 12 niveluri subterane

Vezi și

Lucrarile construirii complexului sunt programate sa se incheie in 2014. Totul face parte dintr-un proiect european numit ELI-NP ( Extrem Light Infrastructure-Nuclear Physics).

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a declarat ca realizarea ansamblului de cladiri este prima dintre cele trei component ale proiectului, celelalte fiind legate de doua lasere si de un fascicule gama. "Ce este important pentru acest ansamblu de cladiri este ca principala cladire va fi unica, in sensul in care va fi decuplata de sol, pentru ca nu este admisa niciun fel de vibratie. Este pusa toata pe un set de amortizoare. Deci este decuplata de sol, totul sta pe amortizare sesismice ultrasensibile, pentru ca la imensitatea aceea de putere (a laserelor care vor functiona in interior - n.r.) s-ar produce un dezastru daca s-ar simti si tocurile unei femei. Ca vibratie, nu este admis acest lucru. Va trebui foarte mult beton, care sa fie o masa critica foarte mare, iar aceasta masa va sta suspendata de sol prin acest amortizor seismic".

Cladirea va avea doua corpuri solidare, unul pentru lasere si unul pentru fasciculul gama, suprafata primului fiind de 4.406 metri patrati, iar cel de-al doilea 6.604 metri. De asemenea, in cladire va fi integrat un corp de laboratoare, cu o suprafata de 2.396 de metri patrati. Complexul va mai avea o cladire de birouri, pe o suprafata de aproape 970 de metri patrati, in vecinatatea careia va fi o casa de oaspeti cu aproximativ 30 de camera, care ca ocupa peste 642 de metri patrati.

Inaugurarea lucrarilor va avea loc vineri, de la ora 14:00, in prezenta comisarului European pentru Politici Regionale, Johannes Hahn si a premierului Victor Ponta.

Potrivit specialistilor, puterea laserelor de la Magurele va fi atat de mare incar ar putea duce, theoretic, la “mutarea materiei”. "Mai exista un laser de acelasi gen in SUA, dar nu de asemenea putere. Si nu are in niciun caz asemenea aplicatii, adica asocierea intre laser si fasciculul gama. Practic, daca o sa fortez nota, numai din dorinta de a fi plastic, specialistii spun ca, in momentul in care actionezi cu o forta atat de mare pe o unitate foarte mica de suprafata, exista posibilitatea de a misca inclusiv masa, adica de a crea teoretic astazi, in fantezie, ceea ce vorbim noi de Star Trek, acele engage, acea teleportare. Teoretic, astazi, prin forte de asemenea putere, specialistii spun ca s-ar putea crea inclusiv mutarea masei, a materiei, odata cu mutarea fortelor", mai spune Costoiu.

Domeniile in care ar putea avea un impact cercetarea desfasurata la Magurele, prin acest proiect, sunt numeroase, printre acestea regasindu-se fizica si ingineria laserelor de mare putere, a acceleratorilor de electroni si producerea de fotoni monocromatici prin retro-imprastiere Compton, cercetarea fundamentala (nucleul atomic, astrofizica, electrodinamica cuantica), securitatea si prevenirea terorismului, ecologia si protectia mediului (cercetari asupra unor noi metode de diagnoza si procesare a deseurilor radioactive), stiinta si ingineria materialelor (efectele campurilor intense de radiatii asupra materialelor), medicina nucleara si stiintele vietii (utilizarea fasciculelor de particule accelerate cu ajutorul laserelor in hadronoterapie, noi tehnici de imagistica medicala), radiofarmaceuticele (metode de producere a unor noi tipuri de radioizotopi) si industria de inalta tehnologie.

Impactul proiectului ELI-NP este unul major, plasand Europa pe primul loc in lume in cercetarile cu fascicule de fotoni cu proprietati extreme si deschizand astfel calea unor noi domenii de cercetare. "Pentru prima data in istoria stiintei, cercetatorii vor avea la dispozitie intensitati ale luminii laser care produc radiatii ionizante intense si valori ale campurilor electrice care pot afecta structura nucleului atomic. Astfel, fenomene naturale pentru care cercetatorii au dezvoltat doar modele teoretice devin accesibile experimentelor. De asemenea largimile de banda foarte inguste si intensitatile fasciculelor de fotoni cu energii de pana la 20MeV vor permite aplicatii si studii fundamentale ale proprietatilor starilor nucleare greu de imaginat in prezent", explica ministrul.

In perspectiva, Europa si implicit Romania, prin realizarea infrastructurii ELI-NP, vor deveni poli de atractie pentru cercetatorii din intreaga lume, oarecum similar cu ceea ce este CERN (Geneva) si ILL (Grenoble) pentru fizica particulelor elementare, respectiv fizica neutronilor. Astfel, numeroase colaborari stiintifice cu dimensiune transdisciplinara vor fi amplificate si diversificate la nivelul continentului.

Foto: Hepta

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Cel mai mare laser din lume se va construi la Magurele