Antena Meniu Search
x

Două centre de bătrâni, din București și Ilfov, noile focare de coronavirus

Centrele pentru vârstnici rămân vulnerabile în fața coronavirusului. Două cămine de bătrâni din Capitală și din Ilfov au devenit focare de covid-19, cu peste 120 de vârstnici și angajați infectați. Cu toții au ajuns la spital.

de Redactia Observator

la 25.05.2020, 19:29

Vezi și
  • Peste 120 de vârstnici și angajați ai centrelor s-au infectat cu noul coronavirus.
  • În legătură cu aceste cazuri s-au demarat mai multe anchete.

În momentul internării, mulți dintre seniori erau deshidratați și slăbiți. Timp de trei zile, bătrânii au așteptat să fie testați de Direcția de Sănătate Publică.

La căminul de bătrâni din Mogoşoaia, primul semn al infecţiei a venit de la o femeie în vârstă de peste 80 de ani care a făcut febră.

La spital, medicii au constatat că are coronavirus.

Toţi rezidenţii şi angajaţii au fost imediat testaţi. Rezultatele analizelor au arătat că azilul este un focar.

Este al doilea SMURD care ajunge astăzi la Azilul de bătrâni din Mogoșoaia. Totul după ce aproximativ 50 de persoane au fost confirmate cu noul tip de coronavirus. O parte dintre acestea au fost deja internate la spitalele Victor Babeş, Matei Balş şi Colentina din Capitală.

O femeie în vârstă de 82 de ani, care avea cancer, a murit la Institutul Victor Babeş.

Reprezentanţii azilului spun că au luat toate măsurile de protecţie încă de la începutul stării de urgenţă. Acum cred că o infirmieră a răspândit virusul în cămin.

Din cei 56 de oameni de la azil, doar cinci au avut rezultate negative: doi rezidenţi şi trei infirmiere, dintre care două s-au izolat la domiciliu.

Daniel Tudorel Zamfir, prefect Ilfov: Vor fi retestaţi după 5-7 zile, în funcție de ce va hotărî DSP-ul. Ancheta epidemiologică este în curs și se va finaliza cât se poate de repede.

Surse din cadrul Spitalului Victor Babeş spun că bătrânii au fost aduşi în stare gravă: deshidrataţi şi nemâncaţi. Administratorul căminului neagă acuzaţiile.

Katia Cicala, președinte cămin de bătrâni: Noi am trimis pentru fiecare pacient pachet, pentru fiecare persoană cu schema de tratament, scrisoare medicală, medicamente. Deci nu e de la noi. Ei încurcă pacienții.

Infectări în lanţ au fost şi într-un azil din cartierul Berceni.

Un nou focar de coronavorus a fost descoperit la un cămin de bătrâni din curtea Spitalului de boli cronice Sfântul Luca din Capitală. În jur de 70 de persoane au fost confirmate cu noul tip de coronavirus. Încă nu se știe de unde a pornit focarul. O anchetă epidemiologică va stabili acest lucru.

Ministrul Sănătăţii nu are o explicaţie pentru apariţia acestor focare.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Vor trebui să ia şi nişte măsuri vizavi de cei care lucrează ca şi circuit cât şi de tratamentul celor care sunt internaţi acolo.

Clarificări au venit de la inspectorii DSP Bucureşti care au descoperit că centrul nu a respectat normele de igienă. Căminul a fost amendat cu 20.000 de lei.

Acum, Direcţia Generală de Asistenţă Socială din Capitală, care administrează azilul, a anunţat că va face plângere penală împotriva DSP Bucureşti.

După ce au aşteptat trei zile ca Direcţia de Sănătate Publică să facă testarea celor din Centrul Rezidenţial din Berceni, cei de la Direcţia de Asistenţă Socială au început singuri testarea, deşi DSP Bucureşti are obligaţia legală să testeze personalul din astfel de centre, o dată la două săptămâni.

În replică, cei de la DSP Bucureşti spun că nu au posibilitatea să-i testeze pe cei peste 400 de angajaţi şi beneficiari.

Azilurile de bătrâni au fost printre cele mai vulnerabile în faţa epidemiei de COVID. Doar în luna mai, peste 160 de vârstinici şi angajaţi au fost victime sigure.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Două centre de bătrâni, din București și Ilfov, noile focare de coronavirus