Video Charles al III-lea schimbă tradiţia încoronării. Pentru prima dată în istorie, publicul va fi îndemnat să jure credinţă Regelui
Pentru prima dată în istorie, publicul va avea un rol în procesul de încoronare a unui monarh britanic. Invitaţii prezenţi în catedrala Westminster, dar şi telespectatorii, vor fi îndemnaţi să jure credinţă Regelui. Evenimentul de sâmbăta viitoare stârneşte deja mari emoţii în regatul Unit, iar primii fani s-au aşezat deja pe traseul pe care îl vor parcurge Charles şi Camilla.
Pentru încoronarea din şase mai, Regele Charles se rupe puţin de tradiţia atât de iubită de britanici. Arhiepiscopul de Canterbury va ruga milioane de britanici să jure credinţă Regelui şi urmaşilor acestuia. Ceremonia se va întinde doar pe 90 de minute, jumătate din cât a durat cea a Elisabetei a Doua. Doar 2.000 de oameni vor fi prezenţi în catedrală, spre deosebire de cei 8.000 de invitaţi din 1953. Iar textele vor fi citite, în premieră, şi în celelalte limbi ale Regatului Unit: galeza, gaelica scoţiană şi gaelica irlandeză. "Diferența majoră pe care o vom vedea între încoronarea Elisabetei a II-a și încoronarea lui Charles al III-lea este că regina, Camilla, va fi încoronată alături de Charles. Ultima încoronare (dublă - n.red.) a avut loc în 1937", a declarat Kate Williams, istoric.
În ziua cea mare, Charles va jura să respecte legea şi Biserica Angliei
În ziua cea mare, Charles va jura să respecte legea şi Biserica Angliei. Aşezat pe Scaunul Încoronării, el va fi uns cu mir sfânt de la Ierusalim. Apoi, va primi pietre preţioase, sceptre şi săbii, semne ale puterii şi autorităţii monarhului. La final, Arhiepiscopul îi va pune pe cap Coroana Sfântului Edward, singurul moment al domniei sale în care o va purta. Înainte şi după eveniment, Charles va purta mantiile folosite la încoronarea bunicului lui, George al Şaselea. Pentru Camilla însă, este în lucru o nouă mantie, decorată cu flori, care să reflecte dragostea casei regale pentru mediu. Între atâtea noutăţi, un lucru rămâne neschimbat - locul evenimentului, Catedrala Westminster Abbey.
"Acesta este locul încoronării, pur și simplu nu putem merge altundeva. Parțial pentru că aceasta este, în mod tradițional, scena încoronării, dar și pentru că Scaunul Încoronării datează din 1296. Este foarte, foarte fragil. Nu îl putem muta", a declarat Kate Williams, istoric. La Londra, fanii familie regale şi-au instalat deja corturi pe traseul pe care Charles şi Camilla îl vor parcurge în ziua încoronării. Printre ei se află şi John, cunoscut deja de public ca fiind fanul numărul unu al Prinţesei Diana.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰