Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cinci râuri din Gorj s-au evaporat din cauza secetei severe. Specialiştii spun că vor trece foarte mulţi ani până când viaţa va reveni la normal pe cursul lor

Ne confruntăm cu o secetă severă, cum nu a mai fost niciodată. În toată ţara sunt zeci de localităţi care au rămas fără sursele vitale de apă în cea mai fierbinte vară înregistrată vreodată în istoria măsurătorilor. Şi nu vorbim doar de câmpie, ci şi de unele zone submontane, unde multe răuri au mai rămas doar pe hartă. În judeţul Gorj, cinci râuri aproape s-au evaporat. În locul lor au rămas doar câteva băltoace şi pietre. 

de Diana Speretoiu

la 05.09.2024 , 13:39

 În localitatea Runcu, din judeţul Gorj, albia râului Sohodol a secat. Apa mai există doar pe hartă pentru că în realitate pare că s-a evaporat. Cursul râului are aproximativ 14 kilometri, însă nu mai găsim nici măcar un fir de apă, doar câteva băltoace, pietre şi nisip. 

Seceta extremă a evaporat apa din râuri

Oamenii care locuiesc în zonă spun că niciodată nu au mai văzut acest râu secat complet. Puţină apă mai este în zona izvoarelor, însă în aval, albia este goală. 

Vezi și

Nu este însă singurul loc unde se întâmplă acest lucru. În Gorj, mai sunt cinci râuri care au dispărut complet din cauza arşitei. De multă ploaie ar avea nevoie aceste râuri ca să îşi refacă debitele şi de mulţi ani, spun specialiştii, ca să revină viaţa pe aceste râuri pentru că şi peştii au dispărut complet. Problemele din cauza secetei se resimt în aproape tot judeţul Gorj, sunt hectare întregi de culturi care au fost compromise total din cauza caniculei şi în aproximativ 30 de localităţi, oamenii primesc apă cu porţia, doar câteva ore pe zi. 

Diana Speretoiu Like

Când mă întreabă cineva de unde sunt, îmi place să răspund mereu: De acasă de la Brâncuși! Sunt Diana Speretoiu. Din Gorj. Aduc în prim plan tot ce e mai frumos, dar și ce e nedrept, ne revoltă, ne șochează.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Cinci râuri din Gorj s-au evaporat din cauza secetei severe. Specialiştii spun că vor trece foarte mulţi ani până când viaţa va reveni la normal pe cursul lor