Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cine a recuperat cele trei cruci aruncate de Bobotează în mare. 5000 de oameni, la slujba de pe faleza din Constanța

Mare sărbătoare pentru credincioşii ortodocşi de pretutindeni. Astăzi este prăznuită Boboteaza, adică botezul în apa Iordanului a Mântuitorului de către Sfântul Ioan Botezătorul. 

de Redactia Observator

la 06.01.2022 , 14:08

De Bobotează, se sfinţesc toate apele, casele şi chiar şi aerul. În multe zone din ţară, preoţii aruncă în apă o cruce de lemn, iar bărbaţii sar după ea, să o aducă înapoi. În toate bisericile din ţară s-a slujit Sfânta Liturghie. La Constanţa, 5000 de oameni au asistat la slujba organizată pe faleza din port.

La Constanţa, sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală. Unei femei i s-a făcut rău şi a fost chemată ambulanţa. Credincioşii şi preoţii au plecat apoi în procesiune de la Catedrală până în port. Ca în fiecare an, în fruntea alaiului au mers două trăsuri trase de boi. Garda de Onoare a Forțelor Navale a însoțit procesiunea religioasă.

De ce sunt aruncate cele trei cruci în mare de Bobotează

Vezi și

În portul Tomis, ÎnaltPreasfinţitul Teodosie a oficiat slujba de Sfinţire a apei. A aruncat trei cruci în apele mării. Prima cruce a fost recuperată de Victor, un salvamar, o alta de Albert, student la teologie, un alt tânăr, Vlad a recuperat a treia cruce, potrivit ziuaconstanta.ro. Se spune despre cei care recuperează aceste cruci că vor fi sănătoși și norocoși tot anul.  

Pe acelaşi subiect

"Prevede cartea de suflet că se merge pe malul unei ape mari, iar noi aici avem cea mai mare apă din România, Marea Neagră. Simbolizăm şi noi venirea Mântuitorului Hristos la apa Iordanului De aceea şi aruncăm cele trei cruci în apa Mării, care simbolizează arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului." a explicat preotul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului.

Preoţii spun că Aghiasma Mare sfinţeşte trupul, dar şi sufletul şi aduce multă binecuvântare în casele care sunt stropite. Ajută şi la vindecarea de boli, la eliberarea de patimi şi la alungarea duhurilor rele. Apa sfinţită se ia pe nemâncate, până pe 14 ianuarie, adică timp de opt zile după Praznicul Bobotezei. La Constanța, 150.000 de sticle cu Agheasmă au fost pregătite pentru a fi înmânate credincioşilor. 

Sursă foto: ziuaconstanta.ro

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Evenimente » Cine a recuperat cele trei cruci aruncate de Bobotează în mare. 5000 de oameni, la slujba de pe faleza din Constanța