Antena Meniu Search
x

Tradiții și obiceiuri de Bobotează. IPS Teodosie spune ce este strict interzis să facem în această perioadă

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a afirmat că nu trebuie spălate rufele în timpul praznicului Bobotezei, din decenţă şi respect faţă de apa sfinţită. El a mai precizat că în perioada “neputinţei lunare”, femeia nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură, menţionând că poate lua apa sfinţită trei zile după această perioadă.

de Redactia Observator

la 05.01.2022, 20:23

ÎPS Teodosie: "Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei; La biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi” - Hepta

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, miercuri, la emisiunea Dialog duhovnicesc de la Radio Dobrogea, dacă credincioşii trebuie să se spele sau pot spăla rufe în perioada Bobotezei. 

“Cât ţine praznicul Bobotezei, de pe 5 până pe 14 ianuarie, nu este interzis să ne spălăm noi ca oameni, putem să amânăm spălarea rufelor din această decenţă, sfială şi respect faţă de apa sfinţită. Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei. Aşa este şi după canoane”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului, potrivit news.ro.

Acesta a precizat că, ”în perioada neputinţei lunare”, femeile nu pot lua Aghiasmă.

“În perioada neputinţei femeii nu poate lua nici Aghiasmă, nici anafură, nici măcar Aghiasmă Mică, darămite Aghiasmă Mare. Dar dacă are perioada în timpul sărbătorii Bobotezei, coincide cu cele opt zile, ea nu poate lua Aghiasmă. Trebuie să compensăm, Dumnezeu întotdeauna compensează, se ia trei zile după această perioadă, Aghiasmă Mare, pentru că în perioada aceasta s-a rugat, poate a venit şi la Biserică, că nu e interzis femeilor care au neputinţa aceasta firească lunară să vină la biserică, să nu meargă spre altar, să nu sărute Sfintele icoane, să nu ia Aghiasmă şi anafură. Dar la biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi”, a transmis ÎPS Teodosie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Tradiții și obiceiuri de Bobotează. IPS Teodosie spune ce este strict interzis să facem în această perioadă