Antena Meniu Search
x

Video Cine sunt angajaţii MAI care ar fi introdus în ţară potenţiali terorişti pe câteva mii de euro. Averea găsită acasă la Vali Mitruş

Trafic ilegal cu migranţi condus chiar din Ministerul de Interne. Actuali şi foşti angajaţi ai ministerului, unii dintre ei cu funcţii de conducere, sunt acuzaţi că au introdus în ţară potenţiali terorişti. Este vorba despre doi foşti ofiţeri, care au pus bazele unei reţele complexe de trafic de migranţi din Asia. Gruparea a câştigat în ultimii doi ani milioane de euro. Asta în timp ce statul duce negocieri dure pentru aderarea terestră la spațiul Schengen.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 04.06.2024 , 19:48

Sunt doar câţiva dintre indivizii ridicaţi de mascaţi în această dimineaţă într-o operaţiune mamut a ofiţerilor DIICOT şi a procurorilor DNA. Au fost percheziţii în şase judeţe din ţară, plus Bucureşti. Anchetatorii spun că actuali şi foşti angajaţi ai Ministerului de Interne, în loc să împiedice traficul cu migranţi, au făcut din asta o afacere. 

Procurorii şi mascaţii au bătut la uşa şefului inspectoratului general pentru emigrări Caraş Severin

După ce i-au percheziţionat locuinţa, dar şi biroul, Vali Mitruş a fost dus direct la Timişoara la audieri. Creierul grupării era însă Claudiu Perian, fostul şef de la Imigrări Caraş şi prieten la cataramă u actualul conducător al instituţiei. Era ajutat de Dan Vasile, un fost colonel de informaţii dat afară din Poliţia Timiş. Perian, spun anchetatorii, a convins 37 de persoane să i se alăture - români şi străini. Fostul şef de la Imigrări a înfiinţat şapte firme care se ocupau cu angajarea migranţilor. Iar ofiţerul în rezervă, care controla una dintre ele, avea sarcina să găsească societăţi care să-i sprijine şi să îi pună în legătură cu firme de recrutare din străinătate. 

Vezi și

Cadrele MAI, spun procurorii DIICOT, ar fi atentat inclusiv la siguranţa naţională. Suspecţii, prin modul lor de operare, ar fi favorizat intrarea în ţara noastră a unor cetăţeni străini cu potenţial risc terorist. 

Pe acelaşi subiect

Aceştia primeau vizele de şedere de la actuali şi foşti angajaţi ai Inspectoratului General pentru Imigrări. Iar când perioada legală expira, muncitorii nu erau expulzaţi. 

Firmele înfiinţate sau partenere se ocupau în schimb de eliberarea avizele de muncă. Migranţii plăteau între 500 şi 6000 de euro pentru documente. (EŞALON 5) Ajunşi în ţară, străinii erau preluaţi de la aeroport şi duşi în diferite locaţii. <> În unele apartamente, îşi improvizaseră chiar sere în care cultivau canabis. 

După ce primeau actele, muncitorii erau scoşi din România

Anchetatorii vorbesc de aproape 1200 de cetăţeni străini care ar fi ajuns la noi în ţară, doar în ultimii doi ani. Majoritatea din Pakistan și Bangladesh, dar şi din Sri Lanka, India, Nepal și Sudan. Nu România era destinaţia finală, ci alte ţări din spaţiul Schengen - Germania, Franţa sau Italia. Surse Observator spun că ajungeau acolo ascunşi în tiruri. De pe urma lor, membri grupării ar fi obţinut între 1 şi 3 milioane de euro. 

Securizarea frontierelor țării este o condiție esenţială pentru aderarea terestră a României la Schengen. Traficul de migranți a fost de altfel motivul invocat de Austria pentru a bloca accesul țării noastre. Ministrul de Interne vede însă dosarul de corupţie din interiorul poliţiei ca pe o reuşită.

"În ultimul an, România a coborât cifra de migraţie ilegală cu 73%. Este o performanţă fără precedent în Europa", spune Ministrul de Interne Cătălin Predoiu

Cazurile recente arată cu totul altceva

Luna trecută, doi poliţişti de frontieră au fost atacaţi cu cuţitul de traficanţii de migranţi, într-o parcare de TIR-uri pe autostrada A1 Timişoara-Arad. Pentru a-i prinde pe infractori, agenţii au tras 13 focuri de armă. Iar în aprilie, tot în Timişoara, nouă asiatici au sărit dintr-o maşină şi au încercat să scape, moment în care poliţiştii au deschis focul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Evenimente » Cine sunt angajaţii MAI care ar fi introdus în ţară potenţiali terorişti pe câteva mii de euro. Averea găsită acasă la Vali Mitruş