Video Cine sunt cele trei victime ale tragediei de la Victor Babeş. TIR-ul ATI a fost sigilat pentru anchetă
Ancheta în cazul celor trei pacienţi care au murit la Victor Babeş a fost preluată de Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei. Oamenii legii au comunicat că TIR-ul ATI unde s-a produs tragedia a fost sigilat pentru anchetă şi au dezvăluit date despre cele trei persoane care au murit din cauza unei defecțiuni la sistemul de alimentare cu oxigen.
Astfel, potrivit unui comunicat al Poliției Capitalei, cei trei pacienți decedați, luni seară, în unitatea mobilă de terapie intensivă de la "Victor Babeș" sunt femei cu vârste de 63, 74 și 84 de ani.
De asemenea, TIR-ul ATI a fost sigilat pentru anchetă.
"La data de 12.04.2021, polițiști din cadrul Poliției Capitalei - Serviciul Omoruri, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în aceeași zi, 3 pacienți internați în Unitatea Terapie Intensivă Mobilă din curtea Spitalului Clinic "Victor Babeș" București au decedat.
La fața locului s-a deplasat echipa complexă, formată din polițiști ai Serviciului Omoruri, specialiști ai Serviciul Criminalistic și medic legist. În unitatea de terapie intensivă mobilă au fost identificate cadavrele a 3 persoane, femei, cu vârstele de 84 de ani, 74 de ani și respectiv 63 de ani.
Din primele date a rezultat faptul că în după amiaza de 12 aprilie, alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor aferente unității de terapie intensivă mobilă ar fi înregistrat disfuncționalități, fiind întreruptă alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor. A fost efectuată cercetarea la fața locului, unitatea mobilă fiind sigilată, în vederea continuării cercetărilor. Cadavrele au fost ridicate și transportate la INML in vederea efectuării necropsiei. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei", au transmis polițiștii bucureșteni.
Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei urmează să stabilească cine este responsabil pentru avaria de la unitatea mobilă ATI, care a dus la moartea celor trei pacienți, cât de repede au reacţionat medicii sau dacă era obligat sau nu angajatul firmei de mentenanţă să intervină.
Potrivit unor surse, oamenii legii au audiat deja mai mulți angajaţi ai spitalului.
Coşmarul a început după ora 17
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat, luni noaptea, că a aflat despre tragedia de la Spitalul „Victor Babeș” după ora 17.00 și a fost sunat de ministrul Sănătății după ora 18.00.Raed Arafat a fost întrebat într-o conferință de presă la ce ora a aflat de faptul că TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș” s-a defectat.
„Inițial am aflat în jurul orei 17.20 că este o problemă. Ulterior am aflat că există pacienți în stop și mai târziu - nu pot să vă spun ora exactă - am aflat că există trei pacienți în stop cardiac”, a spus Arafat.
După acest moment a fost înștiințată Poliția Omoruri, iar oamenii legii au mers la Spital pentru a investiga.
„Nu știu ora la care a fost înștiințată Poliția, dar personal am vorbit cu adjunctul Poliției Capitalei, cu domnul Gavriș. Știa deja ceea ce s-a întâmplat. Mi-a spus că se pregătește echipă să meargă acolo și echipa a mers acolo”, a mai spus Arafat.
Șeful DSU a precizat că după ce aparatele de ATI s-au oprit s-a început ventilație manuală, pe balon: „Pentru ce au făcut cadrele medicale eu nu am niciun dubiu că au făcut tot posibilul să prevină pierderea de vieți”.
Întrebat la ce oră a fost anunțat ministrul Sănătății despre situația de la „Victor Babeș”, șeful DSU a spus că Vlad Voiculescu l-a sunat în jurul orei 18.00.
„Eu mai degrabă pot să spun că dânsul m-a sunat prima dată și nu am sunat în alte părți. Eram în discuții să văd că situația este sub control. Dânsul m-a sunat dar după ora 18.00. M-a sunat și am explicat toată situația care este și în ce situație ne aflăm. Deja era anunțat și noi l-am informat până la ce nivel am ajuns, toate aceste aspecte”, a explicat Raed Arafat.
Timp de trei ore, nicio autoritate nu a confirmat tragedia de la Babeș
Raed Arafat a spus că a primit sute de apeluri telefonice, însă nu a răspuns decât celor care aveau legătură cu tragedia de la „Babeș”, explicând, astfel, de ce, timp de trei ore, până după ora 20.00, nicio autoritate nu a confirmat tragedia de la Spitalul „Victor Babeș”.
„Telefonul meu a sunat poate din 10 în 10 secunde. Nu am răspuns decât la telefoanele care erau corelate direct cu incidentul. În momentul în care avem situație de urgență rolul nostru principal este să gestionăm situația, chiar dacă suntem în birou sau în altă parte. A fost pregătit un comunicat care a fost dat, dar răspunsul la telefoane în timpul situațiilor de urgență (...) dacă stăteam la telefon să răspund la toate cu siguranță nu mai aveam ce face de a discuta cu colegii, de a găsi soluții, de a vedea ce fac. E un lucru care este normal oriunde. Nu poți în timpul urgenței să răspunzi la toate telefoanele decât dacă stai undeva și pe aceasta și alții se ocupă de toată situația. Eram în legătură cu managera Spitalului, la un moment dat cu domnul ministru Voiculescu. Normal că am discutat cu premierul cu domnul premier, cu domnul ministru Bode”, a mai explicat șeful DSU.
Întrebat de ce nu l-a sunat imediat pe ministrul Sănătății, Raed Arafat a spus că „dacă nu mă suna, sigur îl sunam. S-a întâmplat să mă sune el înainte să îl sun eu. Dar, oricum, eu obișnuiesc să sun și să anunț. De data asta, într-adevăr, nu am avut timp să sun și am fost sunat și am fost întrebat. Nu înseamnă că nu l-am informat, înseamnă că m-a sunat înainte să îl sun”.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰