Antena Meniu Search
x

Video Cineaștii români își cer banii de la Guvern, prin schema de ajutor, Ministrul Economiei invocă o "problemă eminamente juridică"

Cineaştii români spun că li s-a tăiat filmul. Producătorii de filme cer Guvernului banii pe care ar fi trebuit să-i primească din schema de ajutor pentru cinematografie. Datoria statului este de 153 de milioane de lei. Ministerul Economiei recunoaşte că schema are "probleme" și nu garantează un happy-end.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 14.06.2021, 16:37

Vezi și

Pe o melodie aleasă deloc întâmplător, cineaştii români îşi cer drepturile. Sute de milioane de lei au de recuperat casele de producţie de la stat. Totul în baza unei scheme de ajutor de stat, care funcţionează peste tot lume şi care prevede ca 35% din banii cheltuiţi pentru producerea filmelor de renume la noi în ţară trebuie rambursaţi producătorilor. 

Cristi Bostănescu, producător de film: Ce înseamnă asta pentru noi? Înseamnă dezastru. Înseamnă ca de la 25 de filme filmate care se întâmplau în România se mai întâmpla două filme în România. 

Iuliana Tarnovetchi, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Film: Este un incentive economic care se acordă pentru atragerea investițiilor străine într-o țară. Se dă în orice industrie.

Killing Eve, Washington, A Christmas Prince sau Voyagers sunt doar câteva dintre peliculele care au fost turnate în România, cu producători români în echipă. Doar pentru aceste filme Guvernul trebuie să plătească 28 milioane de lei. Datoria totală este însă de cinci ori mai mare. 

Din 25 de proiecte, unul singur a fost onorat. Suma plătită - 2,5 milioane de lei - nu acoperă mai mult de 2% din datorie. Ministerul recunoaşte că schema are probleme si lucrează la îndreptarea ei. 

Claudiu Năsui, ministrul Economiei: Problema este una eminamente juridică. N-au fost bine făcuţi anumiti pași și atunci trebuie să întelegem, să fim sută la sută legali. 

În vreme ce noi ne poticnim în birocraţie, alte state au înţeles că toată lumea are de câştigat

Iuliana Tarnovetchi, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Film: Cehia a ajuns la un volum de 80 de proiecte pe an și cred ca au sărit de miliard de bani atrași. Ungaria sta și mai bine de atât.

Un film turnat integral într-o ţară înseamnă bani în plus în economie. Producţiile noi au nevoie de decoruri noi - deci sunt cumpărate produse de la companiile locale de construcţii. Apoi, actorii şi echipa trebuie cazaţi undeva. În unele cazuri, capacitatea de ocupare a hotelurilor creşte chiar si cu 70%, spun specialiştii. Si transporturile au de câştigat. Plus taxe plătite la stat. 

Adrian Negrescu, consultant economic: În loc sa susținem o industrie de potențial riscăm să o îngropăm.

Alianţa Producătorilor de Film ameninţă intentarea unor noi procese. Şase acţiuni în instanţă împotriva guvernului sunt deja pe rol. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Cineaștii români își cer banii de la Guvern, prin schema de ajutor, Ministrul Economiei invocă o "problemă eminamente juridică"