Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ciucă cere o lege specială care să permită MApN doborârea dronelor ruseşti ce intră în România. Ciolacu spune că avioanele F16 au acţionat corect

Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă susţine că trebuie realizat de urgenţă un protocol cu Ucraina care să permită doborârea dronelor care ajung în spaţiul nostru aerian. Declaraţia vine în ziua în care Armata a găsit fragmente dintr-un aparat de zbor al Moscovei, care a survolat România în noaptea de sâmbătă spre duminică, în apropierea localităţii Periprava, din judeţul Tulcea.

de Redactia Observator

la 09.09.2024 , 19:36

După 2 zile de căutări, fragmentele de dronă rusească au fost găsite în apropierea localității Periprava de echipe ale ministerului Apărării şi ale Serviciului Român de Informaţii. Descoperirea a fost făcută într-o zonă mlăştinoasă, nelocuită. Drona kamikaze ar fi petrecut 30 de minute survolând România înainte să se prăbuşească. "În perioada următoare vor fi executate acțiuni de cercetare și în proximitatea localității Caraorman, unde a fost semnalată o altă posibilă zonă de impact", a declarat Constantin Spînu, purtător de cuvânt al MApN.

Incidentul readuce în dezbatere, la nivel de NATO, dacă statele membre ar trebui sau nu să doboare astfel de aparate

Aceste drone ale armatei ruse, majoritatea produse în Iran, sunt deosebit de periculoase. Pot transporta între 25 şi 90 de kilograme de explozibili, suficient cât să avarieze serios o clădire. Cu o rază de acțiune operațională cuprinsă între 1.800 și 2.500 de kilometri sunt folosite de un an de către Moscova pentru a distruge infrastructura portuară de pe malul ucrainean al Dunării. În repetate rânduri, aparatele de zbor au căzut pe teritoriul ţării noastre. Premierul Ciolacu dă asigurări că ţara noastră a avut o reacţie rapidă şi a monitorizat situaţia din weekend cu avioane F16. "Dacă dronele aveau o ţintă pe teritoriul României, normal că ţara noastră ar fi intervenit", a declarat Marcel Ciolacu.

Vezi și

Incidentul readuce în dezbatere, la nivel de NATO, dacă statele membre ar trebui sau nu să doboare astfel de aparate. Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, spune că dronele lansate de ruşi ar putea fi distruse doar în urma unui acord. "Trebuie initiat un Protocol cu Ucraina, ma refer la MApN si Ministerul de Externe, astfel incat dronele care patrund in spatiul aerian sa poată fi angajate de către sistemele noastrae de aparare anti-aeriană", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului.

Autorităţile letone au anunţat şi ele că au descoperit o astfel de aeronavă fără pilot prăbuşită în apropierea oraşului cu 25.000 de locuitori Rēzekne. Drona ar fi pătruns din spaţiul aerian bielorus şi a zburat nestingherită 75 de kilometri. Azi, drone neidentificate au provocat panică şi în Suedia. Cel mai mare aeroport al ţării, de lângă Stockholm, şi-a oprit activitatea preţ de 2 ore, după ce 4 astfel de aparate fără pilot, s-au apropiat ameninţător de turnurile de control. Analiştii militari sunt de părere că nu vorbim de simple incidente, ci de provocări prin care Kremlinul testează reacţiile statelor membre NATO. Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut însă lui Zelenski să poarte negocieze pacea cu Vladimir Putin.

"Cred că acum este momentul când trebuie să discutăm cum ieşit din această situaţie de război mai repede. Va exista o viitoare conferinţă de pace, iar preşedintele (n.red. - Ucrainei, Volodimir Zelenski) şi cu mine am fost de acord că trebuie să fie şi un reprezentat al Rusiei prezent", a declarat Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Rusia, însă pare că se pregăteşte pentru un conflict de lungă durată. Presa de stat de la Beijing a anunţat că forţele navale şi aeriene ale Moscovei vor participa la exerciţii comune în această lună.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Ciucă cere o lege specială care să permită MApN doborârea dronelor ruseşti ce intră în România. Ciolacu spune că avioanele F16 au acţionat corect