Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria prea mare?"

Cum convingi un clujean să se mute la Bacău, de exemplu? Ţinteşti unde doare cel mai tare. Banii şi traficul. Exact asta se întâmplă în Cluj-Napoca. Pe străzile din oraş, ardelenii întâlnesc panouri publicitare prin care sunt invitaţi să locuiască în inima Moldovei. Sunt 350 de kilometri între cele două oraşe, dar Primăria Bacău crede că, prin aceasta campanie publicitară, va convinge măcar tinerii să repopuleze judeţul. 

de Alex Prunean

la 02.10.2024 , 17:50

Chiriile din Bacău sunt cele mai accesibile dintre marile oraşe ale ţării, raportate la venitul lunar, arată un studiu. Un apartament cu 2 camere în Bacău, se închiriază în medie cu 250-300 de euro pe lună, în timp ce la Cluj-Napoca, preţul e aproape dublu sau chiar mai mult. Iar diferenţa de salarii e de doar 30%.

Clujenii sunt invitaţi să se mute în Bacău

Cu astfel de panouri publicitare amplasate în Cluj-Napoca, autorităţile din Bacău vor să îi atragă pe cei sătui de trafic şi de chiriile mari. Speră ca în acest fel să rezolve problema deficitului forţei de muncă şi să întinerească populaţia.

Vezi și

"Spre deosebire de municipiul Cluj-Napoca, costurile vieţii şi nivelul de trai în Bacău este unul mai bun. Cred că municipiul Bacău este mai prietenos cu familia", spune Lucian Daniel Stanciu Viziteu, primarul din Bacău. 

Pe acelaşi subiect

3.000 de lei a cheltuit Primăria Bacău cu montarea acestor panouri în Cluj-Napoca: cel referitor la chirii şi un altul, despre trafic, dar acesta a fost înlăturat între timp. 

 Locul în care a fost amplasat panoul referitor la trafic, dispărut între timp, nu a fost ales întâmplător şi nici mesajul. Cel puţin 60.000 de şoferi circulă zilnic pe aici dinspre Cluj-Napoca spre autostrada Transilvania trecând prin Floreşti, cea mai aglomerată comună. Puţine sunt momentele în care nu se circulă bară la bară. 

Cluj-Napoca e pe locul doi în ţară, după Capitală, la venitul mediu net, 5.965 de lei, în timp ce Bacău e pe locul 10, cu doar 4.619 lei. Dar nu doar banii îi conving pe oameni să rămână într-un oraş. Autorităţile din Cluj spun că nu se simt ameninţate de campania publicitară.

Potrivit statisticilor, Brașov, Cluj-Napoca și Oradea sunt cele mai atractive orașe din România în ceea ce privește calitatea vieţii. Bacăul nu se află în acest top.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la unele produse tradiţionale de Crăciun, din cauza scumpirilor?
Observator » Evenimente » Clujenii s-au trezit cu panouri prin care sunt îndemnaţi să se mute în Bacău. "Chiria prea mare?"