Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Colţul de Rai din ţara noastră, moştenit din vremurile dacilor. De ce este faimoasă zona în întreg sud-estul Europei

Pe Valea Almăjului se ascunde un mic colţ de Rai, moştenit din vremurile dacilor: morile de apă de la Rudăria. Aceste vestigii româneşti, întâlnite la tot pasul, păstrează tradiţiile străvechi ale locuitorilor. Zona este faimoasă în sud-estul Europei pentru numărul impresionant de mori pe apă. 

de Vali Popovici

la 06.10.2024 , 11:19

În inima Văii Rudăriei, pe albia râului care străbate satul cu același nume, se ascund 22 de mori de apă, adevărate bijuterii ale tradiției locale. Sătenii, ingenioși și hotărâți, au construit baraje pentru a domoli apele și a le transforma în forță motrică pentru măcinarea cerealelor. Aşa cum au făcut strămoşii lor, oamenii locului continuă această practică și astăzi, şi duc mai departe o tradiție seculară.

Tradiție seculară, dusă mai departe

"De la maneta aceasta, îi dau drumul de la intrare în tunel. Înainte, pe vremuri, te duceai până ajungeai la ea, acum nu mai e nevoie. Acum o tragi de aici, şi pleacă. Vine apă pe tunel şi ea merge. Auziţi cum vine apa! A plecat!", arată un morar. 

Vezi și

Din cele mai vechi timpuri, oamenii harnici au reușit să obțină făina din care se nasc preparatele cu gust desăvârșit, o adevărată încântare pentru papilele gustative.

Pe acelaşi subiect

Cea mai spectaculoasă moară

Dintre cele 22 de mori care se găsesc pe cursul apei, moara cu tunel este, fără îndoială, cea mai spectaculoasă. Tunelul, săpat cu migală în piatră de cu dalta și ciocanul, este o mărturie a ingeniozității și perseverenței localnicilor de-a lungul timpului.

"Moara a fost făcută acum 300 de ani de străbunicii noștri. Tunelul a fost săpat manual. Şi în ziua de astăzi, este funcţionabilă", spune un localnic. "Au fost turişti destul de mulţi, trebuie să ne mulțumim. Îi aşteptăm cu drag să mai vină şi-n continuare", adaugă un morar.

Cele şapte mori care se află în defileul Rudăriei sunt aliniate de-a lungul drumului principal şi oferă un spectacol vizual de neuitat. Însă, pentru cei dornici de aventură, celelalte 13 mori, ascunse de-a lungul apei și răspândite prin sat, așteaptă, încă, să fie descoperite. 

Vali Popovici Like
Întrebarea zilei
Vă permiteţi să investiţi cel puţin 25 de lei pe zi?
Observator » Evenimente » Colţul de Rai din ţara noastră, moştenit din vremurile dacilor. De ce este faimoasă zona în întreg sud-estul Europei