Video Colţul de Rai din ţara noastră, moştenit din vremurile dacilor. De ce este faimoasă zona în întreg sud-estul Europei
Pe Valea Almăjului se ascunde un mic colţ de Rai, moştenit din vremurile dacilor: morile de apă de la Rudăria. Aceste vestigii româneşti, întâlnite la tot pasul, păstrează tradiţiile străvechi ale locuitorilor. Zona este faimoasă în sud-estul Europei pentru numărul impresionant de mori pe apă.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În inima Văii Rudăriei, pe albia râului care străbate satul cu același nume, se ascund 22 de mori de apă, adevărate bijuterii ale tradiției locale. Sătenii, ingenioși și hotărâți, au construit baraje pentru a domoli apele și a le transforma în forță motrică pentru măcinarea cerealelor. Aşa cum au făcut strămoşii lor, oamenii locului continuă această practică și astăzi, şi duc mai departe o tradiție seculară.
Tradiție seculară, dusă mai departe
"De la maneta aceasta, îi dau drumul de la intrare în tunel. Înainte, pe vremuri, te duceai până ajungeai la ea, acum nu mai e nevoie. Acum o tragi de aici, şi pleacă. Vine apă pe tunel şi ea merge. Auziţi cum vine apa! A plecat!", arată un morar.
Din cele mai vechi timpuri, oamenii harnici au reușit să obțină făina din care se nasc preparatele cu gust desăvârșit, o adevărată încântare pentru papilele gustative.
- Cea mai veche peşteră locuită de om din România ascunde vestigii unice în lume, cu datări de 54 de mii de ani
- Povestea partizanilor din Apuseni prinde viață printr-un traseu impresionant, care dezvăluie secretele eroilor...
- Turist străin, șocat de o tradiție dintr-un sat din România: "E prima oară când văd aşa ceva"
Cea mai spectaculoasă moară
Dintre cele 22 de mori care se găsesc pe cursul apei, moara cu tunel este, fără îndoială, cea mai spectaculoasă. Tunelul, săpat cu migală în piatră de cu dalta și ciocanul, este o mărturie a ingeniozității și perseverenței localnicilor de-a lungul timpului.
"Moara a fost făcută acum 300 de ani de străbunicii noștri. Tunelul a fost săpat manual. Şi în ziua de astăzi, este funcţionabilă", spune un localnic. "Au fost turişti destul de mulţi, trebuie să ne mulțumim. Îi aşteptăm cu drag să mai vină şi-n continuare", adaugă un morar.
Cele şapte mori care se află în defileul Rudăriei sunt aliniate de-a lungul drumului principal şi oferă un spectacol vizual de neuitat. Însă, pentru cei dornici de aventură, celelalte 13 mori, ascunse de-a lungul apei și răspândite prin sat, așteaptă, încă, să fie descoperite.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰