Antena Meniu Search
x

Video Comerțul online ia avânt la sate. Numărul clienţilor care au plasat comenzi din mediul rural a crescut cu peste 22%

Poştaşul nu mai sună de două ori la ţară. Acum curierii au făcut cărare prin sate. Tot mai mulţi români care locuiesc în mediul rural îşi comandă de la mâncare şi haine, până la gadget-uri performante şi televizoare, exlusiv online. Economisesc şi timp, şi bani dintr-o lovitură. 

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 09.05.2023, 20:11

Vezi și

Ileana Spânu este pensionară şi trăieşte într un sat de lângă Cluj-Napoca. Ca să nu mai piardă două ore pe drum până în oraş şi-napoi, plus jumătate de zi prin magazine, comandă tot ce are nevoie cu un singur click.

Comerțul online ia avânt la sate

Ileana, cumpărător: Săptămânal. O dată, de două ori, poate chiar şi de trei ori. Hrană pentru câini, hrană pentru pisici şi după aceea pentru casă, bucătărie, produse de la băcănie. Găsesc tot ce caut într-un singur loc, nu trebuie să umbu prin oraş prin toate magazinele. 

Anul trecut, numărul clienţilor care au plasat comenzi din mediul rural a crescut cu peste 22%. O explicaţie ar fi că reţeaua de internet s-a tot extins, 7 din 10 gospodării de la sat au acces la mediul digital. Iar reducerile promovate în online sunt magnet pentru cumpărători.

Pe acelaşi subiect

Alex Prunean, reporter Observator: În această comună cu puţin peste 4.000 de locuitori, zilnic, doar de la această firmă de curierat sunt livrate în jur de 100 de colete. Spre deosebire de oraşe, unde telefoanele, televizoarele şi electrocasnicele sunt cele mai comandate, în mediul rural cele mai multe colete conţin îmbrăcăminte, încălţăminte şi cosmetice.

Şi românii care s-au mutat la sat şi lucrează de acasă comandă des online.

Ioana, cumpărător: O dată la două săptămâni vine un curier la mine. Toţi curierii de la toate firmele mă cunosc.Nu mă deplasez de acasă. Diversitatea problemelor este mult mai mare.  Nu pot să spun că avem dezavantaje.

Maria, cumpărător: Chestii pentru casă şi chesti pentru bebe. Nu prea am timp să merg, îmi ajung mult mai repede aşa. Găseşti şi oferte online şi e mai comod să iau de pe internet.

Locuitorii de la sate economisesc în jur de 100 de lei la fiecare sesiune de cumpărături online - în principiu, banii cheltuiţi cu transportul, arată studiile.

Alex Prunean, reporter Observator: La una dintre cele mai mari firme de curierat din ţară, din cele 330.000 de colete livrate zilnic, peste 100.000 ajung în mediul rural. Numai în primele patru luni ale acestui an, numărul de expedieri a crescut cu 12%.

Cum numărul coletelor creşte, şi curierii se înmulţesc. Pentru a face faţă volumului de muncă, unele firme de curierat au relocat angajaţii din Capitală în marile oraşe.

În primele trei luni din 2023, românii au cheltuit aproape un miliard de lei la cumpărături pe internet, potrivit unei agenţii de marketing digital.

Iar anul trecut, comerţul electronic a generat vânzări de peste 6,2 miliarde de euro, în creştere cu 11% faţă de 2020.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Comerțul online ia avânt la sate. Numărul clienţilor care au plasat comenzi din mediul rural a crescut cu peste 22%