Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Comoara din adâncuri: Peste 160 de brăţări din aur şi 800 de mărgele confecționate din os, descoperite într-un mormânt din epoca bronzului, în Oradea

Descoperire impresionantă în siturile arheologice săpate de-a lungul drumului ce va face legătura între Oradea şi Autostrada 3. Într-un mormânt datat în epoca bronzului au fost găsite 169 de brăţări din aur, 800 de mărgele confecționate din os și o brățară plurispiralată din cupru.

de Georgiana Botez

la 13.08.2022 , 09:59

Vestigiile aurifere importante au fost descoperite în primele şase luni ale acestui an, în urma cercetărilor arhelogice din cele 9 situri de pe aliniamentul drumului ce face legătura între Oradea şi Autostrada 3. Unele situri se întind pe mai bine de 20 de mii de metri pătraţi. 

O adevărată comoară 

Călin Ghemiș, arheolog: A fost un efort susţinut, s-a lucrat de multe ori într-un timp foarte scurt. 

Vezi și

Însă, un efort care a şi meritat din plin. De departe, cel mai spectaculos mormânt descoperit a fost unul care a aparţinut epocii cuprului. În el s-au găsit 169 de piese din aur, 800 de mărgele confecţionate din oase, dar şi o brăţară plurispiralată din cupru. 

Călin Ghemiș, arheolog: Este vorba de un personaj feminin, lipsesc piese care să încline spre atribuirea lui, a unei căpetenii sau a unui războinic sau a unui alt personaj cu vreun statut special din comunitatea respectivă. 

Relicvele descoperite de arheologi provin din mai multe epoci. În cel mai vechi dintre mormintele descoperite, datat în mileniul VI înainte de Hristos, au fost găsite mai multe vase ceramice pictate. În altele, care datează din perioada contemporană, a fost descoperită muniţie din vremea Primului Război Mondial.

Georgiana Botez Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Comoara din adâncuri: Peste 160 de brăţări din aur şi 800 de mărgele confecționate din os, descoperite într-un mormânt din epoca bronzului, în Oradea