Video Competiţie acerbă între bucătari pentru cel mai bun preparat la Festivalul "Pomana porcului" din Harghita. Concurenţii au venit chiar şi de peste hotare
Deşi Ignatul a trecut, într-un oraş din judeţul Harghita, tradiţia este încă în toi. De la tobă, la jumări şi sarmale, participanţii Festivalului „Pomana porcului“ s-au întrecut în meniuri care de care mai apetisante. Iar dacă juraţii concursului au ales un câştigător, oamenii nu s-au putut decide la un singur preparat.
În Cristuru Secuiesc, sacrificarea lui Ghiţă a venit mai târziu decât pentru cei din restul ţării. Tradiţia din zonă, pe care localnicii o păstrează cu sfinţenie, spune că porcul se taie doar la începutul lunii februarie.
"Au şansa să guste mâncarea tradiţională de la noi şi din alte zone. Se pot cumpăra toate produsele locale, 100% locale. Contează foarte mult cea ce putem să menţinem şi să arătăm pentru viitor", spune Koncz Hunor Janos, primarul orașului Cristuru Secuiesc.
Hotărâţi să impresioneze cu preparatele lor, concurenţii au venit chiar şi de peste hotare.
"Avem echipe venite din Serbia, avem echipe venite din Ungaria", spune Koncz Hunor Janos, primarul orașului Cristuru Secuiesc.
- Ce a înţeles preşedintele CCR din discursul lui JD Vance despre anularea alegerilor: "A spus că suntem o...
- Uniformă de 7.500 de lei a Poliţiei, distrusă după prima spălare: "Nu este un puzzle, nici fake news"
- Cine este autorul jafului de la sala de jocuri din Ovidiu. Individul are 19 ani și era căutat de poliția italiană
- Prima reacţie a CCR după anularea alegerilor. Reorganizarea turului 2, exclusă: "Ar fi o eroare grosieră şi o...
- Tenorul Felician Mureșan a murit pe Aeroportul Otopeni, în timp ce aştepta să se îmbarce spre Grecia. "Şi-a...
Iar pentru a păstra tradiţia, concurenţii au început munca dis-de-dimineaţă. Mai apoi, gospodarii şi-au arătat dibăcia într-ale bucătăriei.
"Preparăm foarte multe mâncăruri şi gustări tradiţionale. Am vrut să fie totul cât mai autentic"
"Păi noi, fincă suntem o fabrică de brânzeturi, avem specialitatea nostră-cârnaţi cu caşcaval. Caşcaval lângă carnea de porc, caşcaval trapist", spun bucătarii.
Juraţii au urmărit fiecare mişcare pe care au făcut-o bucătarii.
"Sunt preparate tradiţionale, cinci feluri pentru fiecare echipă. Avem o sarcină destul de grea pentru că aici se întâlnesc mai multe gusturi", spune Jakab Erno, membru juriu.
Când masa a fost gata, pofticioşii s-au aşezat la rând să deguste bucatele. Iar după mesele copioase, caloriile au fost date jos pe ritmurile melodiilor tradiţionale.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰