Conac boieresc pe care România îl vrea în patrimoniul UNESCO, restaurat de voluntari. Ambulanța pentru Monumente, salvarea monumentelor în paragină
Când statul e neputincios, dau o mână de ajutor voluntarii. Zeci de pasionați de istorie și arhitectură din toată țara s-au reunit în Gorj să salveze un impunător conac boieresc. O culă pe care statul român ar vrea-o în UNESCO, dar care risca să se facă una cu pământul în lipsa unei intervenții urgente. Echipa de la Ambulanța pentru Monumente "resuscitează" acum monumentul şi încearcă să îl readucă la viaţă.
Curtea Culei Crăsnaru din comuna Aninoasa, judeţul Gorj, e din nou animată după mai bine de două secole jumătate de când a fost ridicată. 30 de voluntari cioplesc cu dalta, curăță cărămida, lucrează la acoperiș ori scot materialele putrezite de vreme şi timp. E echipa Ambulanța pentru Monumente care salvează conacul boieresc în cel de-al douăsprezecelea ceas.
Diana Speretoiu, reporter Observator: "Acoperișul culei a fost deja dat jos, iar acum voluntarii încearcă să recupereze din materialele vechi, cum este acesta. Adaugă și piese noi, toate cioplite manual."
Ștefan Vaida, voluntar: "Și mai mare provocarea e să-l asamblăm pe jos și să-l ridicăm cu macaraua. Putem păstra încă foarte mult. Noi îi numim martori. Are încă foarte mulți martori după care putem lucra și la lemnărie, și la zidărie."
Radu e în anul V la Facultatea de Arhitectură din Timișoara. Fiecare vacanță de vară o petrece pe şantier, ca voluntar.
- Cândva bijuterie, azi ruină: De zece ani, Cetățuia Brașovului are lacătul pe poartă. Imagini dezolante cu unul...
- "Ambulanţa pentru Monumente", sute de voluntari se mobilizează pentru salvarea clădirilor de patrimoniu:...
- Cetăţuia Braşovului a revenit oficial în proprietatea oraşului, după un proces de 7 ani
Radu Popa, voluntar: "Noi suntem ca o familie. Mergem peste tot și salvăm aceste monumente istorice. Vorbind despre acest monument, e impresionant. Mai sunt puține ca acesta la noi în țară și încercăm să le salvăm."
La fel și Ioana. E din București, iar în lunile libere cutreieră ţara alături de echipa care resuscitează opere cu încărcătură istorică.
Reporter: "Cam cât stați pe șantier, într-o zi?"
Ioana Georgescu, voluntară: "Într-o zi, 8,9 ore."
"Toți pun mâna și vor să învețe"
Cel mai vârstnic şi înțelept voluntar vine din Alba. E cel mai iscusit meșter din echipă, iar tinerii sunt dornici să învețe să cioplească lemnul de la el.
Nicolae Toader, voluntar: "Toți pun mâna și vor să învețe, pentru asta au venit. Am lucrat și în Banat, avem o biserică lângă Făget. De acolo am venit aici. Am lucrat la cula din Șiacu."
Situată pe o colină, clădirea impozantă riscă să se facă una cu pământul. Atât de degradată este. Statul nu a intervenit, asta pentru că nu deţine drepturi asupra ei. Cula are doi proprietari, de unul nu se mai știe nimic, iar cel de-al doilea și-a dat acordul ca asociația să facă reparațiile urgente.
Carina Tataranu, Asociația "Inima Olteniei": "A fost o estimare undeva la 42.000 de euro. Sperăm să ajungă acești bani. Încă nu-i avem pe toți. Am strâns mai mult de jumătate, dar încă mai este nevoie."
Cinci săptămâni au în plan voluntarii să rămână în Gorj. Sunt 100 de oameni ce vor da o mână de ajutor pe șantier.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰