Antena Meniu Search
x

Video Cândva bijuterie, azi ruină: De zece ani, Cetățuia Brașovului are lacătul pe poartă. Imagini dezolante cu unul din cele mai frumoase monumente istorice ale țării

Zece ani cu lacătul pe poartă şi fără nicio reabilitare. Aceasta este povestea tristă a Cetățuii Brașovului, unul din cele mai frumoase monumente istorice din centrul țării. După şapte ani de procese, acum fortificaţia a trecut în posesia municipalităţii, care are în plan reabilitarea şi redeschiderea ei către public. 

de Redactia Observator

la 14.07.2023, 13:39

Vezi și

Cetățuia de pe Dealul Straja sau pe scurt Cetățuia Brașovului. Acestea sunt numele cu care fortificația apare în orice ghid turistic. Edificiul a fost ridicat începând cu secolul 15, drept punct de apărare strategic, situat în afara zidurilor cetății Brașovului. Azi, sub zidurile fortificației mai găsești doar țigle și cărămizi sparte, lemne putrezite și o vegetație deasă. 

"Paragina se vede cel mai bine la zidurile exterioare, pentru că în această perioadă lucrările de întreţinere au fost minime", spune Claudiu Loghin, reporter Observator. 

Cetatea continuă să atragă turiști

Turist: Faţă de ce am fost ultima dată, un pic de delăsare, un pic, nu mult. Ar trebui ca Primăria să prindă în buget la iarnă bani pentru a cere parţial să îl dea în folosinţă pentru turişti ca apoi să poate face şi restul.

Cetatea a aparținut unei companii private, iar fostul proprietar a oprit reabilitarea şi folosirea ei, încă de când Primăria a început demersurile pentru preluarea obiectivului. Au urmat șapte ani de procese, câștigate definitiv de municipalitate, care ieri a preluat fortificaţia în posesie.

Allen Coliban, primar Braşov: Am început lucrările de pregătire, astfel să eliminăm vegetaţia spontană. Sunt două etape pe care le avem în vedere: punerea în siguranţă, etapă care ar trebui să dureze câteva luni, şi lucrările de consolidare. În luna septembrie vrem să avem o primă săptămână a porţilor deschise.

Doar lucrările urgente, programate pentru acest an la cetate costă 1,5 milioane de lei, bani alocați deja din bugetul local.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri sociale » Cândva bijuterie, azi ruină: De zece ani, Cetățuia Brașovului are lacătul pe poartă. Imagini dezolante cu unul din cele mai frumoase monumente istorice ale țării