Antena Meniu Search
x

Video "Ambulanţa pentru Monumente", sute de voluntari se mobilizează pentru salvarea clădirilor de patrimoniu: "Înseamnă să dăruieşti timp, ceva ce nu poţi primi înapoi, lua înapoi"

Sute de voluntari români se mobilizează an de an pentru salvarea unor biserici sau clădiri de patrimoniu, prin proiectul "Ambulanţa pentru Monumente".  Despre ei a vorbit şi regele Charles al III-lea în timpul vizitei din ţara noastră. Monarhul britanic a spus că e impresionant să vezi câţi tineri voluntari lucrează cu atâta dragoste şi dăruire pentru a ajuta la păstarea arhitecturii minunate a  a ţării noastre.

de Andrei Naiţă

la 10.06.2023, 08:46

Vezi și

I-am găsit pe voluntarii de la  Ambulanţa Monumentelor în satul Fântânele din judeţul Sibiu. De câteva zile lucrează la refacerea acoperişului bisericii româneşti din localitate. Vorbim despre un monument din secolul al XVIII – lea care necesită  reparaţii urgente.  

Claudia Cojocariu, voluntar: "Să faci ceva ca şi voluntar înseamnă să dăruieşti timp, o valoare pe care nu o poţi cumpăra cu bani, ceva ce nu poţi primi înapoi, lua înapoi."

Aproape 20 de voluntari au venit să dea o mână  de ajutor la refacerea bisericii. Acoperişul era degradat, dar s-au decis să folosescă o parte din materialele vechi.

Nicuşor Popa, preot: "Şi ca să nu punem ţiglă nouă fiind monument istoric ne-am gândit să păstrăm aceeşi ţiglă veche, aceeaşi formă tradiţională."

Voluntarii sunt atenţi la detalii şi încântaţi pentru că muncind cot la cot, reuşesc să mai salveze un monument. 

Teli Iacșa, voluntar: "Aşa se face totul se dă la mână."

Claudia Cojocariu, voluntar: "În primul rând vine satisfacţia că oferi ceva şi mai apoi că rămâne ceva în urma ta."

Localnicii sunt încântaţi pentru că voluntarii de la Ambulanţa Monumentelor au venit în satul lor să-i ajute la renovarea bisericii din localitate.

Gabriela Hila, localnică: "Binele pe care-l faci fără să aştepţi ceva în schimb este cel care-ţi va aduce e cea mai mare mulţumire."

Despre  dedicaţia  voluntarilor implicaţi în salvarea monumentelor istorice  din Transilvania a vorbit şi regele Charles al III-a în timpul vizitezi  sale din România.   Discursul monarhului britanic a venit ca o recunoaştere şi îi determină să contnuue  ceea ce au început. 

Regele Charles al III-lea la Cotroceni: "Este atât de impresionant să vezi câți voluntari tineri lucrează an de an cu atâta dragoste, dedicare şi atenţie la detalii pentru „Ambulanţa pentru Monumentele Istorice“,  pentru a ajuta la păstrarea moştenirii arhitecturale atât de diversificate a României."

Înfiinţată în anul 2016, Ambulanţa pentru monumente a intervenit la 32 de  monumente istorice. Peste 200 de voluntari au fost implicati in aceste proiecte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » "Ambulanţa pentru Monumente", sute de voluntari se mobilizează pentru salvarea clădirilor de patrimoniu: "Înseamnă să dăruieşti timp, ceva ce nu poţi primi înapoi, lua înapoi"