Antena Meniu Search
x

Video Consiliile judeţene își fac propria companie aeriană: "Câștigă mai multe categorii sociale". Cât costă un singur avion cu 19 locuri

Consiliile judeţene care gestionează aeroporturi îşi doresc înfiinţarea unei noi companii aeriene româneşti. Şi asta pentru ca ei să se poată deplasa, cu propriile avioane, între municipiile reşedinţă de judeţ. Primii paşi au fost făcuţi deja, iar un avion care ar putea zbura pe astfel de curse interne a fost prezentat zilele trecute, la Braşov.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 16.12.2023, 09:13

Vezi și

Așa arată o aeronavă din clasa celor pretabile să zboare pe rute interne scurte, cum ar fi cele din România. Aparatul de zbor este fabricat în Cehia și deja zboară în Uzbekistan, cu același tip de misiuni civile: interconectivitate urbană, în zone unde infrastructura terestră este deficitară.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Un astfel de avion are o capacitate de transport de 19 persoane, la un singur zbor și poate acoperi, într-o oră, o distanță aeriană de 430 de kilometri. 

Prin asocierea a 15 consilii județene, se înființează o societate pe acțiuni

Compania de zbor a consiliilor județene are și un nume ales: Liniile Aeriene Române. Este bună parte din vechiul nume interbelic al companiei naționale Liniile Aeriene Române Exploatate de Stat. Ideea este simplă: prin asocierea a 15 consilii județene, se înființează această societate pe acțiuni. Fiecare consiliu își asumă costurile unui avion, iar zborurile pot începe.

Mihai Daraban, președinte Camera de Comerț și Industrie: Se va pleca, probabil, cu un minim de avioane de cinci. Bineînțeles că firma nou-înființată va fi cea care va contracta aceste avioane. 

Proiectul, în faza unui studiu de oportunitate, pe care și l-a asumat Camera de Comerț 

În prezent, proiectul este în faza unui studiu de oportunitate, pe care și l-a asumat Camera de Comerț și Industrie a României. Urmează constituirea, în acte și fapte, a societății de transport aerian.

Șerban Todorică, președinte Consiliul Județean Brașov: Câștigă mai multe categorii sociale, că vorbim de oameni de afaceri, că vorbim de medici, că vorbim de cei care vor să facă turism, putem vorbi de orice categorie socială. Eu cred că beneficiari suntem toţi. 

Costul unui avion din clasa celor cu 19 locuri de călători începe de la 7,5 milioane de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Consiliile judeţene își fac propria companie aeriană: "Câștigă mai multe categorii sociale". Cât costă un singur avion cu 19 locuri