Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Coridoare ecologice pentru protejarea animalelor sălbatice. Proiect europen de 2,7 milioane de euro

Infrastructura rutieră şi extinderea localităţilor pot afecta extrem de mult habitatele naturale ale animalor sălbatice şi pot forţa vieţuitoarele să migreze spre localităţi sau chiar în afara ţării. Un proiect inedit, desfăşurat pe teritoriul a cinci ţări, printre care şi România, are ca scop realizarea unor coridoare ecologice pentru a proteja sălbăticiunile.

de Sorin Tanţoş

la 21.10.2022 , 07:54

"Este o zonă în care sunt propuse două ecoducte, în stânga şi în dreapta mea, practic, cam la doi kilometri în partea aceeas si la un kilometru si jumătate în partea dreaptă", a declarat Silvia Borlea - EPC Consultanţă mediu. Coridoarele ecologice reprezintă singurele căi de salvare pentru animalele sălbatice, puse mereu pe fugă de dezvoltarea continuă a infrastructurii. Astfel de lucrări vor avea loc în 8 arii pilot din mai multe ţări. Două dintre acesta se găsesc în România, în Valea Mureşului: tronsonul Arad - Deva şi tronsonul Târgu Mureş - Târgu Neamţ.

Bugetul proiectului este de 2,7 milioane de euro

"Au fost 13 parteneri implicaţi din şase ţări europene, proiectul este, deci, transfrontalier, ţările sunt Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria şi România", a declarat Ioana Ismail - manager proiect Asociaţia WWF Romania. Reţeaua de drumuri naţionale şi judeţene, căile ferate, dar şi extinderea localităţilor generează o presiune asupra animalelor sălbatice. Activiştii de mediu trag un semnal de alarmă şi în privinţa viitoarei Autostrăzi a ''Unirii'', ce va lega Transilvania de Moldova.

Vezi și

"Autostrada A8 practic va travesta atât habitate extrem de importante, incluzând si zone de iernare de exemplu, pentru urs, cât şi coridoare ecologice esenţiale în biologia mai multor specii", a declarat Csaba Domokos - Asociaţia Protecţia păsărilor şi a naturii. Proiectul ''Save Green'' are ca scop principal îmbunătăţirea, refacerea şi conservarea funcţionalităţilor coridoarelor ecologice din Munţii Carpaţi, Alpi şi Balcani, pentru a evita migraţia animalelor sălbatice, afectate de prezenţa oamenilor.

"Ecoductele ar trebui să contribuie la menţinerea stării favorabile de conservare pentru speciile din siturile natura 2000 din zona autostrăzii", a declarat Silvia Borlea - EPC Consultanţă mediu. "Un ecoduct spre exemplu folosit de urs, care e propice ursului, va fi adecvat şi mistreţului, cerbului, sau a altor animale mai mici", a declarat Csaba Domokos - Asociaţia Protecţia păsărilor şi a naturii. Bugetul proiectului este de 2,7 milioane de euro, iar iniţiatorii speră ca măsurile propuse pentru protejarea animalelor să fie puse în practică pănă la finalul anului.

Sorin Tanţoş Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Coridoare ecologice pentru protejarea animalelor sălbatice. Proiect europen de 2,7 milioane de euro