Antena Meniu Search
x

Video Creștinii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul: Încercam să promovăm cultura, tradiţia ucraineană

Ucrainenii, lipovenii, moldovenii şi sârbii celebrează azi Ajunul Crăciunului. În gospodăriile lor e forfotă mare. Se pregătesc ultimele detalii pentru masa festivă, iar copiii merg la colindat. Pensiunile turistice de la noi sunt şi ele gazde primitoare pentru turiştii ortodocşi de rit vechi. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 06.01.2022, 20:21

Vezi și

În mii de case din România se aud colinde prin care se vestește bucuria Nașterii Domnului. Și Moș Crăciun vine să aducă daruri copiilor cuminți. Dar în fiecare colț al țării, Crăciunul pe rit vechi se sărbătorește după obiceiuri diferite şi cu mâncăruri diferite.

Gospodină: Este un compot din prune uscate, mere uscate, pere uscate, suşeneţi, cum se zice în ucraineană şi tot în ucraineană se zice var, nu compot.

În casa familiei Miculaiciuc din localitatea maramureșeană Ruscova se munceşte de dimineață. Se pregătesc cele 13 feluri de mâncare de post care se vor servi în această seară. Majoritatea bucatelor care au fost puse pe masă sunt preparate pe bază de fructe uscate, ciuperci și păstăi verzi. Conform tradiției, cârnații vor fi puși pe masă abia la miezul nopții, după ce perioada postului negru se va termina.

Gospodină: După ora 12 ne putem înfrupta şi cu produse de fruct, produse de carne. Cristina adu te rog ciupercile şi sfecla! 

Pe acelaşi subiect

Mihaela Miculaiciuc, localnică: Încercam să promovăm cultura, tradiţia ucraineană, să o conservăm, s-o perpetuăm, s-o transmitem mai departe prin viu grai. 

Crăciunul pe rit vechi sărbătorit cu bucate alese

Aceste tradiții au născut curiozitatea unor turiști din Sibiu care au ales să își petreacă Crăciunul pe rit vechi tocmai în Rusvova. Iar pe lângă obiceiurile zonei au descoperit și muzeul huțulilor din Repedea.

Dumitru Căpățână, turist: Ne aflăm într-o viaţă anterioară. E foarte frumos şi mai ales picturile pe sticlă, care sunt super.

Adunați în jurul mesei, turiştii ascultă colinde până la sosirea lui Moș Crăciun. În Ruscova trăiesc aproximativ 5.500 de suflete ucrainene care sărbătoresc în această perioadă Crăciunul pe rit vechi.

În zona Moldovei, hotelierii sunt la fel de ocupaţi ca la finalul lunii decembrie. Mulţi turişti de peste Prut care serbează acum Crăciunul sunt nelipsiţi an de an şi au motive întemeiate.

Alexandru Vezeteu reprezentant hotel: Este deja un obicei să-i avem în fiecare an pe rit vechi, cate un grup de 100, de 200. În fiecare an venim cu surprize pentru copilasii care sunt in grup, şi incercam, muzică, antren, voie bună.

Turistă: Ne pregatim acum sa ne ducem la masa festiva. Si sa fim gata in toate. Şi sufletul şi corpul, şi inima.  

Cât despre masa festivă, gazdele oferă numai bunătăţi.

Daniela Buruiană, bucătar şef: Chişcă, caltaboşi, ciolan, fripturică împănată, piftie, ruladă, prăjituri de casă, cozonac, deci absolut de toate. 

Fără a-i pune la socoteală pe oaspeţii de dincolo de graniţe, în România trăiesc peste un milion de ortodocşi de rit vechi pentru care abia acum încep sărbătorile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să vă reparaţi maşina în service-ul de la colţ de stradă?

Observator » Evenimente » Creștinii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul: Încercam să promovăm cultura, tradiţia ucraineană