Antena Meniu Search
x

Video Cu cât se vinde acum un litru de borș moldovenesc. Ingredientul care dă savoare ciorbelor are nevoie de 4 zile ca să fie bun de consumat

Moldova se laudă că are bun gust. Borşul moldovenesc care dă gust ciorbelor încă de la 1900, folosit şi ca ingredient secret în deserturi, a ajuns pe lista selectă a preparatelor cu atestat tradiţional. Un cuplu din Iaşi a lucrat ani la rând la reteţa perfectă, care s-a dovedit şi pe placul comisiei de la Minsterul Agriculturii care a aprobat zeama acră.  

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 02.03.2023, 20:38

Vezi și

Mihaela Mihăilă: Principalul lucru este apa. Este tărâţa, cimbrul, leuşteanul. În aceste butoaie pregătim huştele pentru a da fermentaţia borşului.  

Cu cât se vinde acum un litru de borș moldovenesc

O tradiţie culinară pe care Mihaela şi Dumitru Mihăilă o duc mai departe într-o fabrică de borş dintr-o comună de lângă Iaşi. Prepară zeama acră după o reţetă din secolul trecut.

Dumitru Mihăilă: Punem tărâţa, o înmuiem cu apă, o amestecăm manual. După ce s-a omogenizat, intră în procedeul de opărire. O aerăm pentru a nu se face cocoloaşe, cel puţin de două ori pe zi.

Pe acelaşi subiect

Un litru de borş are nevoie de patru zile de pregătire până ajunge gata să de îmbuteliat. Soţii Mihăilă nu se lăcomesc - vând litrul cu un leu şi 40 de bani.

Mihaela Mihăilă: Borşul cu cimbru şi leuştean este atestat tradiţional. Ne-a ajutat lucrul acesta. Este o dovadă şi o certificare a faptului că facem ceva bun, natural, fără chimicale.  

Este ocazia să aflăm şi un mare secret al gospodinelor. Borşul este un înlocuitor perfect al laptelui, folosit şi pentru cornuleţe foarte fragede.

Patiseri: Borşul este ingredientul principal. ingredientul secret. Le face mai fragede, da. Au succes în tot timpul anului, nu doar de post.

Alături de borşul moldovenesc, în topul preparatelor româneşti atestate tradiţional figurează şi mai multe tipuri de carne afumată după reţete locale.

Andrei Podeanu, administrator afumatoare: Avem slăninuta care este extraordinar de buna. E pusă sare şi ţinută la baiţ, undeva 2 zile jumatte maxim şi apoi afumata la temperatură.  Al doilea produs este pastrama de porc, care stă la bait 2 zile si jumatte şi pe langa sare mai punem şi cimbru. 100% tradiţional, cum le făcea mamaia de când sunt eu mic.

Roxana Florea, direcția Agricolă Iași: Avem la nivelul judeţului Iaşi avem atestate 21 de produse de la 10 producători. Anul acesta urmeaza sa atestam inca patru produse traditionale. În viitorul apropiat vom atesta două prodese pe baza de peste, anume o zacusca de peste si o pasca. 

Peste 700 de produse tradiţionale sunt atestate în România. carton Cele mai recente sunt pâinea cu cartofi, zacusca de păstrăv şi dulceaţa de smochine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Cu cât se vinde acum un litru de borș moldovenesc. Ingredientul care dă savoare ciorbelor are nevoie de 4 zile ca să fie bun de consumat