Antena Meniu Search
x

Video Cu peste 75% din culturi distruse de secetă, agricultorii din Vrancea scot "artileria grea": 10 sisteme de rachete pentru ploi artificiale

Seceta care a compromis în acest an culturile agricole din Vrancea, dar şi lipsa sistemelor de irigaţii au obligat autorităţile să caute şi să găsească soluţii. Chiar revoluţionare, am spune, şi în premieră la noi în ţară. Este vorba despre 10 sisteme de rachete pentru stimularea ploilor artificiale care ar putea revigora agricultura în zonele calamitate.

de Adrian Obreja

la 27.09.2022, 17:24

Vezi și

Pâmânt arid, culturi distruse aproape în totalitate şi mii de fermieri în pragul falimentului. Seceta din acest an a făcut ravagii în agricultură, iar una dintre cele mai calamitate zone este Vrancea. Situaţia disperată din această zonă a cerut măsuri urgente, iar salvarea a venit tocmai din Croaţia. De aici au fost achiziţionate 10 sisteme de rachete speciale care stimulează formarea ploilor şi a ninsorilor. Primele teste au fost deja făcute.

Generatorul poate fi pus în funcţiune cu două sau trei ore înainte de a ajunge norii în această zonă. Prin ardere iodura de argint ajunge în atmosferă şi odată ajunsă acolo şansele să plouă sunt de 100%. "Un generator este compus dintr-un compresor de aer, o butelie în care se află amestecul iodurii de argint cu substanţa care întreţine arderea, în momentul de faţă utilizăm acetonă. Se mai poate utiliza şi acetilena. Este un solvent care nu este nociv mediului înconjurător", a declarat Ionuţ Lazăr, director proiect.

"Prin presiunea aerului iodura de argint şi cu acetona sunt împinse pe acest furtunaş  care intră în camera de ardere. Flacăra încălzeşte iodura de argint şi aerul cald se ridică", a declarat Radu Crețu - inginer centrul antigrindină. În acest an, peste 75% din culturile de toamnă au fost distruse de secetă numai Vrancea. Un generator de stimulare a precipitaţiilor costă aproximativ 5.000 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Cu peste 75% din culturi distruse de secetă, agricultorii din Vrancea scot "artileria grea": 10 sisteme de rachete pentru ploi artificiale