Video Culturile de "aur verde" din România, afectate de secetă. Producţia slabă va avea efecte la raft: bere mai scumpă cu până la 40%
Anul acesta va curge mai puţină bere fermentată din hamei românesc. Seceta a subţiat cu 30% culturile de "aur verde", care oricum au scăzut de 10 ori în ultimii 30 de ani.
Suntem în mijlocul unei plantaţii de hamei magnum din Seleuş, judeţul Mureş. Este un soi amar, importat din Germania, dar care s-a adaptat uşor la solul din ţara noastră. Anul acesta însă seceta şi-a spus cuvântul. Doar investiţiile în sistemul de irigaţie l-au salvat pe proprietarul acestei ferme de faliment.
Acos Mora, proprietar fermă hamei: O lipsă acută de apă estimăm că ne va duce undeva la minus 25-35% din totalul de cantitate de hamei față de anul trecut ceea ce e foarte mult. După dimensiunea conului ne dăm seama că și parcela e irigată pentru că conurile s-au dezvoltat mult mai bine.
Nici suprafaţa cultivată nu mai e ce-a fost. Dacă înainte de 1989, existau 2.700 de hectare, acum se mai cultivă doar 250, cele mai multe în judeţul Mureş.
Proprietar fermă: Acel praf interior gălbui-portocaliu e lupulina, asta e esența berii într-un final. Aici iese hameiul gata selecționat, ne interesează numai conul de hamei fără frunze și fără corzi și de aici intră în procesul de uscare în vederea conservării și punerii la rece.
Odată uscat, hameiul este dus la presare şi vidat complet pentru a-i încetini degradarea.
Proprietar fermă: Acest hamei sub formă de pelet este un hamei care se livrează fabricilor de bere. În această formă intră în tancul de fierbere și în procesul de fabricare a berii.
O producţie de hamei mai slabă va avea efecte la raft
O producţie de hamei mai slabă va avea efecte la raft. Producătorii de bere continuă să vorbească despre majorări de preţuri de până la 40%.
Călin Ignat, producător bere artizanală: Creșterile sunt foarte dese, adică dacă noi comandăm hamei de trei ori pe lună, prețul lui variază de la prima comandă la ultima destul de mult. S-a triplat prețul la sticle, la cutii, la ambalaje, s-au triplat și nu avem un reper să ne putem stabili niște prețuri.
Doar 8% din necesarul producătorilor de bere este acoperit din producţie internă. Restul provine din import.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰