Antena Meniu Search
x

Video Cum a fost salvat tânărul care s-a aventurat cu mașina în puhoaie, la Cheia. ”Când a ieșit nu mai era așa curajos”

Viiturile fac prăpăd la început de iarnă în multe locuri din ţară. Din cauza temperaturilor ridicate, a plouat în loc să ningă. Un lucru care ar putea deveni obişnuit. Clima s-a schimbat. Avem valuri de căldură mai mari, zăpadă mai puţină, număr mai mic de zile geroase şi multe fenomene extreme.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 13.12.2021, 21:07

Vezi și

Apele s-au revărsat cu furie din munţi, după ploile din ultimele zile. În Paltinu, judeţul Vrancea, viitura a înghiţit mai multe excavatoare. Dintr-un fir de apă, Cascada Lotrişor s-a transformat într un torent.

În ultimele 24 de ore, au căzut şi 80 de litri pe metru pătrat. Ploile au creat probeleme în 33 de localități din 11 județe. Pe Valea Prahovei, torenţii au săpat în maluri. Mai multe case riscă acum să se prăbuşească în apă.

Tânărul care s-a aventurat cu mașina în puhoaie este pompier

Oamenii au fugit din case şi s au refugiat la rude de frica apelor. La Cheia, în schimb, un şofer de 30 de ani s-a aruncat de bună voie în puhoaie. A acceptat provocarea unei tinere care-l filma şi a încercat să treacă râul învolburat cu maşina. În câteva clipe autoturismul a fost luat pe sus de viitură. A fost salvat la limită de pompieri cu câteva clipe înainte ca maşina să se răstoarne.

Pe acelaşi subiect

Chiar el, spun localnicii, e pompier şi ar fi trebuit să ştie care sunt riscurile.

Claudiu Loghin, reporter Observator: ”Şoferul autoturismului a avut de două ori noroc. În primul rând, a reuşit să se urce în mijlocul torentului pe maşină şi în al doilea rând, ajutorul a venit foarte repede pentru că locul incidentului este la nici 50 de metri de subunitatea de pompieri din Cheia.

Localnic: ”I-au pus scara pe porbagaj, i-au aruncat o frânghie, l-au legat şi atunci a încercat să traverseze pe stradă. Foarte curajos băiatul, dar când a ieşit nu mai era aşa de curajos.

Inundații pe Valea Prahovei, în plină lună decembrie

România s-a confruntat în weekend cu un fenomen neobişinuit: ploi în decembrie.

Ioana Scărlătescu, prezentator Meteo: ”Ninsorile şi frigul au fost înlocuite cu ploi şi temperaturi ridicate, la început de iarnă. În cele două zile de weekend a plouat cât pentru jumătate de lună. În plus, a fost neobişnuit de cald pentru prima parte a lunii decembrie. Ieri am avut chiar şi 14 grade în Târgu-Mureş, iar în Bucureşti au fost 13 grade, în condiţile în care cea mai ridicată temperatură la nivelul ţării ar trebui să fie de 9 grade. Clima de la noi s-a schimbat radical în ultimile decenii. Valurile de căldură țin mai mult, ninge mai rar și mai puțin. Iată câteva exemple. Pe Valea Prahovei unde altă dată erau troiene de zăpadă, acum sunt inundaţii. Dacă luăm ziua de Crăciun, la Predeal, timp de şapte ani la rând, între 1986 şi 1992, au fost doar temperaturi sub zero grade. În schimb, în ultimii 7 ani, am avut de 4 ori temperaturi pozitive în ziua de Crăciun. Şi numărul de nopţi geroase a scăzut. În 1993, au fost 55 de nopţi cu temperaturi mai mici de -10 grade, în timp ce în 2020 au fost doar 13 nopți”.

Experții din domeniul climei avertizează că, până în 2040, planeta se va încălzi cu 1,5 grade Celsius.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Cum a fost salvat tânărul care s-a aventurat cu mașina în puhoaie, la Cheia. ”Când a ieșit nu mai era așa curajos”