Cum afectează România ATACUL CIBERNETIC WannaCry. Declarația Ministrul Comunicaţiilor
Atacurile ransomware, de tipul celui raportat recent de mai multe organizații din întreaga lume, afectează orice dispozitiv conectat la Internet și, implicit și România, însă nu am date cum că instituții din țară ar fi fost ținta acestei amenințări, a declarat, astăzi, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu.
![](https://img.observatornews.ro/0/2017/5/13/209758/1494673261e678b00f.webp?w=430&f=2&v=2)
Atacurile ransomware, de tipul celui raportat recent de mai multe organizații din întreaga lume, afectează orice dispozitiv conectat la Internet și, implicit și România, însă nu am date cum că instituții din țară ar fi fost ținta acestei amenințări, a declarat, astăzi, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Augustin Jianu.
"Nu este primul, nici ultimul atac de acest gen, de tip ransomware, care dacă afectează orice calculator conectat la Internet, evident că afectează și România. Cea mai bună metodă de a contracara această amenințare este prevenția, și anume actualizarea sistemului de operare acum și, bineînțeles, a aplicațiilor pe care folosesc pe acel sistem de operare. De asemenea, să utilizeze un sistem antimalware puternic, fie și unul gratuit, decât nimic. În plus, să-și realizeze în mod repetat backup pentru datele sensibile și importante. Este foarte important de știut și faptul că atacurile cibernetice nu se propagă doar prin e-mailuri, ci și prin rețelele de socializare. Majoritatea acestor atacuri, de tip ransomware, sunt atacuri globale și afectează, repet, orice persoană conectată la Internet. Nu vă pot să vă confirm dacă în România au fost afectate instituții importante. Ce pot să vă spun este că, în măsura în care cei de la CERT-RO sunt solicitați pentru asistență de către vreo instituție afectată, atunci specialiștii pot interveni", a afirmat Jianu.
Potrivit ministrului Comunicațiilor, în cazul unor astfel de amenințări cibernetice există două opțiuni: fie să reacționăm 'pompieristic', fie rațional, în așa fel încât să poată fi găsite soluții de rezolvare.
"Eu nu știu cât este sau nu de exagerată ideea cu acest ultim atac, pentru că nu am date pentru a vă spune dacă este vorba despre un atac de amploare sau cel mai mare. De fapt, nici nu contează asta. Repet, amenințarea din punctul meu de vedere este una continuă, iar aceasta este doar o formă de manifestare a unei amenințări. Amenințarea cibernetică există. Altfel, putem să reacționăm pompieristic sau senzaționalist la asemenea lucruri sau putem să le tratăm rațional și să găsim soluții pentru ele", a menționat ministrul, potrivit Agerpres.
- ALERTĂ EUROPOL! Atacul cibernetic internațional este de un "nivel fără precedent"
- TRAGEDIE la Iaşi! O elevă de 6 ani a murit în timpul orelor de curs. Ioana s-a PRĂBUŞIT sub privirile îngrozite...
- ATAC CIBERNETIC la Uzina Automobile Dacia! CELULĂ DE CRIZĂ pe platforma de la Mioveni
- ŞOC şi GROAZĂ la Bacău, după dezvelirea noii statui a lui George Bacovia. Priviţi cu atenţie monumentul! (VIDEO)
- Azil al groazei, descoperit în Bacău de ANPC. Zeci de bătrâni primeau mâncare expirată de luni de zile
Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a atras atenția, într-o postare pe propria pagină de Facebook, asupra faptului că un atac de tip ransomware se răspândește cu rapiditate în Europa.
Specialiștii notează faptul că Microsoft a oferit deja o soluție de rezolvare a problemei, însă aceasta depinde de utilizatorii dispuși să-și actualizeze sistemul de operare.
Sursa: Agerpres
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰