Antena Meniu Search
x

Video Cum arată Vehiculul de Luptă Autonom Hidramat (VLAH), primul blindat uşor produs în România

Primul vehicul blindat uşor produs la noi în ţară ar putea intra în acţiune curând. O firmă privată dezvoltă un astfel de proiect care ar putea ajunge înclusiv în dotarea armatei. A fost conceput pentru un echipaj de cinci militari, iar producătorii se laudă că va face faţă celor mai dure condiţii. 

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 16.06.2022, 20:47

Vezi și

Vehicul de Luptă Autonom Hidramat. Pe scurt, VLAH. Aşa se va numi primul blindat de tip uşor fabricat în totalitate în România. Prototipul va ieşi pe porţile fabricii din Bragadiru cel târziu la finele anului viitor. 

Constantin Pintilie, CEO companie producătoare: Ne dorim să învăţăm să facem, ne dorim să dăm un exemplu că se poate face în România. Ca ulterior aceste produse să fie realizate pe plan local, cu cât mai multe elemente produse în România.

Dincolo de ambiţie şi dorinţă sunt însă mulţi bani investiţi în proiectare. Totul ca blindatul să fie la standarde NATO. 

Ce caracteristici are VLAH - Vehicul de Luptă Autonom Hidramat

Pe acelaşi subiect

Primul autovehicul blindat românesc va avea o lungime de 5 metri şi 40 de centimetri şi o lăţime de aproape doi metri şi jumătate. În el vor încăpea cinci militari. VLAH cântăreşte mai mult de șapte tone şi poate parcurge 600 de kilometri fără să alimenteze cu un rezervor de 200 de litri de combustibil. Viteza maximă de deplasare este de 125 de kilometri pe oră.

De altfel, compania românească vrea ca VLAH să ruleze la fel de bine şi pe artere urbane şi pe teren accidentat. Este proiectat să treacă peste şanţuri sau obstacole mari şi să meargă lejer prin apă adâncă de mai mult de un metru.

Blindatul va fi dotat cu arme de calibru mare, în special mitraliere, cu tehnică radio şi scanere cu termoviziune. VLAH este făcut să reziste la tragerile cu mitralieră.  Anumite părţi ale caroseriei vor fi ranforsate, în special podeaua, care va fi capabilă să reziste minelor şi dispozitivelor explozive confecţionate artizanal. 

Blindatul VLAH nu va fi folosit doar în războaie sau în misiuni militare, ci am putea să îl vedem şi în oraşe

Constantin Pintilie, CEO companie producătoare: Destinaţia lui poate fi şi civilă, pentru a realiza transportul de valori, spre exemplu. 

Cristinel Tănasa, director dezvoltare strategică: VLAH este un vehicul blindat uşor modular. Gândit ca un lego, plecând de la ideea că pe această platformă vom putea să avem un blindat uşor, de transport, o maşină de comunicaţii şi comandă, o salvare de exemplu, orice tip de maşină care ar fi nevoie să aibă o manevrabilitate ridicată.

Chiar şi blindajul poate fi modificat în funcţie de solicitări. Sunt trei module care răspund gradual posibilelor ameninţări. Primele teste în poligoanele acreditate NATO sunt programate anul viitor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Cum arată Vehiculul de Luptă Autonom Hidramat (VLAH), primul blindat uşor produs în România