Antena Meniu Search
x

Video Cum folosim corect aerul condiţionat, fără a ne îmbolnăvi. Principalele afecţiuni provocate de utilizarea excesivă sau incorectă

Nu putem sta fără aer condiţionat, pe asemenea călduri. Îl pornim şi acasă şi în maşini, dar pe lângă confort, poate să ne aducă şi ceva probleme de sănătate. Aşa că, mare atenţie!

de Lorena Rădulescu

la 28.07.2021, 12:45

Vezi și

Unii tușesc, alţii strănută, mulţi au nasul și urechile înfundate, dezvoltă alergii sau au dureri puternice de cap. Iar simptomele pot persista şi luni de zile. Să vedem câteva sfaturi aşa încât să nu trecem prin asta. Cel mai important, spun medicii, este moderaţia.

Expunerea la aerul condiționat poate afecta aparatul respirator şi sistemul nervos. Dar, în cazuri rare, se pot instala şi o formă de pneumonie sau alergii severe. "Există o întreagă patologie legată de aerul condiţionat. De la probleme neurologice, pareză de nervi faciali sau fibromiolgie care sunt extrem de dureroase şi neplăcute şi apar la cei care se expun direct la jetul de aer rece, brusc. Pot să existe mici epidemii virale sau bacteriene respiratorii. Cea mai cunoscută este epidemia de legionela", a declarat Brânduşa Petrucescu, medic primar alergologie şi imunologie.

În cazuri şi mai rare, aerul condiționat poate provoca și urticaria la frig, o reacție alergică la nivelul pielii. Sau poate agrava patologii deja existente. "În momentul în care există variaţii de temperatură, dintr-o dată se activează infecţia cu herpes simplex. Apoi pacientele cu rozacee... ele toate se agravează la expunerea la frig. Aerul condiţionat usucă pielea ţi mucoasele. Pielea nu trebuie să fie uscată pentru că îşi pierde bariera, îşi pierde protecţia. Sebumul de la suprafaţa pielii este un foarte, foarte bun apărător. Trebuie să folosim produse de hidratare şi să nu stăm direct în zona din care vine aerul", a declarat Olga Simionescu, medic dermatolog.

Se recomandă ca aparatul de aer condiţionat să fie poziţionat astfel încât să nu trimită aerul rece direct spre om. Iar temperatura să nu scadă sub 22-23 de grade. De evitat este zona capului, iar expunerea trebuie să se facă treptat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Cum folosim corect aerul condiţionat, fără a ne îmbolnăvi. Principalele afecţiuni provocate de utilizarea excesivă sau incorectă