Antena Meniu Search
x

Video Incendiu la spitalul Robănescu din Bucureşti. Cum s-a produs explozia din curtea instituţiei: "O bubuitură groaznică. Ţipau copii acolo, i-a speriat"

Clipe de coşmar, azi-noapte, la Spitalul de copii "Nicolae Robănescu" din Capitală. Un transformator aflat în curtea spitalului a explodat, iar două maşini aflate în apropiere, dar şi izolaţia de pe faţada clădirii au fost înghiţite de flăcări. Imediat s-a instalat panica, pentru că focul ameninţa să înghită spitalul, iar cei mai mulţi dintre copiii internaţi acolo au afecțiuni neuromotorii şi nu se pot deplasa singuri. La faţa locului au sosit mai multe autospeciale de stingere, maşini de poliţie şi ambulanţe, iar cei 86 de copii au fost transferați în siguranță la Spitalul Marie Curie, aflat în apropiere.

de Redactia Observator

la 26.07.2023, 08:52

Vezi și

Spitalul de copii "Nicolae Robănescu", ora 22 şi 10 minute. O bubuitură puternică tulbură liniştea ce se aşternuse peste spital. În curte, transformatorul sare în aer când revine curentul, după o pană de aproximativ o oră şi jumătate. 

Martor: Am văzut-o de pe balcon, mâncam şi am văzut ciuperca, ca la orice explozie 

Martor: O bubuitură imensă, o bubuitură groaznică. Eu eram în maşină, am tresărit şi când m-am uitat am văzut o ciupercă în aer şi o flacără de vreo 30 de metri. Ţipau copii acolo, i-a speriat.

Martor: Am auzit explozia şi m-am speriat, că nu ştiam ce se întâmplă. După câte am înţeles a fost un transformator care a explodat şi era şi o maşină lângă. A fost o spaimă extraordinară.

Pe acelaşi subiect

Incendiu la Spitalul pentru Copii Robănescu: De la ce au izbucnit flăcările

După ora 22:00 s-a dat alarma la Spitalul Robănescu. Mai multe autospeciale ale pompierilor au ajuns la faţa locului să stingă incendiul, care ar fi pornit de la un transformator.

Două maşini parcate în apropierea spitalului s-au aprins ca nişte torţe, iar o perdea de fum s-a ridicat spre cer. În saloane şi pe coridoarele spitalului s-a instalat panica. 

Cei mai mulţi dintre copiii internaţi acolo au afecțiuni neuromotorii şi nu se pot deplasa singuri, iar flăcările înghiţeau rapid şi izolaţia de pe faţada clădării. Mai mult, pe lângă flăcări trece şi țeava de la gaze, iar pericolul producerii unui dezastru a fost uriaş.

Martor: Am auzit bubuitura si am ieşit cu extintoare dar nu am reusit cu niciun extintor să facem nimic. În momentul in care am dat cu extintorul, a mai bubuit o dată

Medicii şi-au revenit din şoc şi au oprit instalaţiile de gaze din spital, după care au început să-i evacueze pe micii pacienţi, care au fost căraţi cu tărgile sau cu fotoliile rulante. 

Andrada Mirea, director spital: Am fugit pe secție, am anunțat că trebuie evacuaţi pacienții, am participat la evacuarea pacienților de pe terapie intensivă. În momentul în care a pornit curentul a fost acea flamă cu flacără instantaneu. Având în vedere cva este țeavă de gaze, am considerat că este necesar să evacuez pacienții, pacienți care sunt cu toții cu dizabilităti  

Unii dintre ei sunt ventilați 24/24. În timp record, cadrele medicale au reuşit să-i scoată pe cei mici în curtea spitalului. Toate străzile din apropierea spitalului au fost blocate.

Misiune contracronometru pentru pompieri

Mai multe cadre medicale au fost chemate de acasă în momentul în care a izbucnit incendiul aici iar copiii au fost mutaţi. Pompierii au verificat zona că nu cumva să existe posibilitatea că incendiul să izbucnească din nou.

Martor: În cinci minute au venit pompierii si nu au putut să stingă pentru că era ulei de la transformator, până nu au venit cu azot nu au putut să stingă doar cu apă

Ana Covaşniuc - ISUBIF: Au fost alertate 8 autospeciale de stingere cu apă şi spumă, două echipaje de intervenţie şi salvare de la înălţime, o autospecială de descarcerare, CBRN-ul, detaşamentul special de salvatori  şi mai multe ambulanţe SMURD.

După mai bine o oră, lucrurile au revenit la normal. La 23:23 incendiul a fost localizat. Între timp, copiii au fost scoşi în curtea spitalului şi mutaţi la Marie Curie.

Andrada Mirea, director spital: În momentul evacuării erau 86 de copii și peste 60 de aparținători. Dintre copii și aparținători, unii dintre ei au dorit să se ducă acasă in noaptea asta, îi avem pe listă.

Ministerul Sănătății: în urma incidentului de la Spitalul de copii Robănescu nu sunt victime

Ministerul Sănătății anunță că în urma incidentului care a dus la explozia unui generator la Spitalul de copii Robănescu nu s-au înregistrat victime.

Alexandru Rafila: Toţi copiii sunt în singuranţă, au fost transferaţi la spitalul Marie Curie. A existat o foarte bună coordonare între colegii de la Robănescu şi cei de la Marie Curie 

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Robanescu, instalaţiile sunt verificate periodic şi toate sunt în regulă. În plus, toate au aviz de funcţionare de la ISU. O anchetă va stabili cum s-a petrecut totul. Între timp, premierul Marcel Ciolacu a anunţat că va merge în această dimineaţă, la ora 09.00, la Spitalul de Copii "Marie Curie", pentru a vedea care este starea copiilor transferați de la Centrul de Recuperare "Nicolae Robănescu".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » Incendiu la spitalul Robănescu din Bucureşti. Cum s-a produs explozia din curtea instituţiei: "O bubuitură groaznică. Ţipau copii acolo, i-a speriat"