Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum s-ar fi produs incendiul de la biserica de lemn din Borşa. Un turist aflat pe pârtie a apelat la 112 când a văzut flăcările

Flăcări şi groază în ziua de Florii. O biserică de lemn din Borşa s-a făcut scrum sub privirile neputincioase ale credincioşilor. Chiar dacă intervenţia pompierilor a fost promptă, din lăcaşul de cult nu s-a mai putut salva nimic. Din fericire nu au fost persoane rănite. Primul apel la 112 ar fi fost anunţat de un turist chiar de pe pârtia olimpică Borşa. 

de Redactia Observator

la 10.04.2023 , 08:03

Imediat după slujba de Florii, flăcările au izbucnit cu violenţă. În scurt timp, Biserica "Înălţarea Domnului" din complexul Borşa a fost mistuită de foc. Primele date din anchetă arată că incendiul devastator ar fi pornit de la o lumânare aprinsă, asta deşi în biserica de lemn ar fi interzisă orice flacără deschisă. Întreaga comunitate e şocată.

Pop Ioan Constantin, preot biserică: În biserică, nu folosim lumânări. Lumânările pe care le folosim aşa, pe moment, iar după sunt scoase afară din biserică că avem un lumânar în curte. E biserica de lemn şi pompierii nu ne dau voie să lăsăm (n.r. lumânări în interior). 

Ion Sorin Timiș, primar Borsa: În Borşa, nu a ars niciodată vreo biserică, de când mă ştiu nu am auzit că a ars vreodată vreo biserică.

Vezi și

Flăcările imense s-au putut vedea inclusiv de pe pârtia olimpică din Borşa. 20 de apeluri au fost făcute la 112, iar primul care a sunat a fost un turist aflat în telegondolă. 

Pe acelaşi subiect

Pompierii sosiţi la faţa locului nu au mai putut face nimic

Biserica înaltă de 25 de metri a ars în câteva zeci de minute. 

Oana Gonczi, purtător de cuvânt ISU Maramureș: Se intervine cu 3 echipaje de stingere din cadrul gărzii de intervenţie Borşa, o autoscară tot din cadrul gărzii Borşa, un echipaj din cadrul secţiei Vişeul de Sus şi un echipaj din cadrul ISU Bistriţa. 

În ultimul an, lăcaşul de cult a trecut prin reparaţii şi investiţii importante. Bisericile de lemn sunt un simbol al Maramureşului, iar în zonă există peste 100 de astfel de construcţii. Opt biserici de lemn sunt în patrimoniul UNESCO.

Pop Ioan Constantin, preot biserică: Acoperişul la biserică da, s-a refăcut total. La turn s-a lucrat, s-a pus paratrăsnet nou.

Episcopia Maramureşului şi Protopopiatul Vişeului au anunţat că vor căuta un loc potrivit pentru slujbele din Săptămâna Mare şi de Paşti. În plus, vor sprijini construcţia unei noi biserici: "Protopopul Vișeului, Pr. Mihai Chira, se va implica, în parteneriat cu Primăria, spre a identifica un loc potrivit de săvârșire a Sfintelor Slujbe în săptămâna Sfintelor Pătimiri și a slujbelor legate de Sărbătoarea Învierii Domnului și a tuturor celorlalte slujbe, până la construirea unui nou locaș de cult. Episcopia Maramureșului și Sătmarului, Protopopiatul Vișeu, Parohiile și Mănăstirile vor fi solidare cu situația grea prin care trec tocmai de sărbătoare Învierii Domnului, preotul și credincioșii din Borșa Complex și vor sprijini construcția noi bisericii".

Aproape o mie de crendincioşi aparţin de lăcaşul de cult din care nu a mai rămas nimic. Lucrările la Biserica ''Înălţarea Domnului'' au început în vara lui 1992 şi au durat patru ani. Construcţia era asigurată.

Anul trecut, la Constanţa, o altă biserică de lemn a ars ca o torţă în cartierul Tomis. Pompierii s+au luptat ca flăcările să nu se extindă la blocul lipit de lăcaşul d ecult şi au reuşit să scoată în ultimul moment din interiorul bisericii mai multe butelii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Evenimente » Cum s-ar fi produs incendiul de la biserica de lemn din Borşa. Un turist aflat pe pârtie a apelat la 112 când a văzut flăcările