Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum s-a realizat transportul pieselor din tezaurul dacic în Olanda. Expoziția de la Muzeul Drents, asigurată la peste 30 milioane €

Două minute. Atât a durat jaful care a lăsat România fără patru piese de tezaur cu o valoare inestimabilă. Coiful de aur pur de la Coţofeneşti şi trei brăţări dacice au fost furate de la un muzeu din Assen, Olanda. Hoţii au fost filmaţi în acţiune. Au aruncat în aer un zid, apoi au dispărut cu prada. Anchetatorii olandezi, ajutaţi de ofiţeri Interpol, încearcă acum să afle cine a dat lovitura. În România, ministrul de Interne dă asigurări că toate instituţiile statului cu competenţe în acest caz au fost activate. 

de Cristi Popovici

la 26.01.2025 , 13:51

Întreaga expoziţie din Olanda era asigurată pentru valoarea toatală de 30 de milioane de euro. O sumă uriaşă care a fost făcută de un asigurator olandez pe baza evaluării exponatelor de la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti. 

În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii muzeului au explicat că transportul pieselor până la aeroport se face sub paza Jandarmeriei şi a mai multor curieri. Mai departe, transportul este asigurat de cei care ţin expoziţia din străinătate. În momentul în care exponatele ajung la o destinaţie, în cazul de faţă Muzeul Drents din oraşul olandez Assen, sunt preluate de o firmă de pază, de oameni stabiliţi prin contract, duse mai departe la muzeu, unde sunt stabilite detalii contractuale cu privire la siguranţa lor. 

Au fost cerute măsuri suplimentare, având în vedere că vorbim de o comoară naţională, printre care întărirea vitrinelor, asigurare cu pază, monitorizare non-stop, inclusiv pază umană, spuneau directorul MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu. 

Vezi și

Pe de altă parte, directorul Muzeului Drents din Olanda a declarat, sâmbătă, că în momentul jafului nu exista pază umană. Este un conflict între cele două declaraţii, iar anchetatorii olandezi trebuie să ajungă la un consens.

Pe acelaşi subiect

Este anchetă în Olanda pentru găsirea hoţilor, dar şi în România, cu privire la transport, la cine trebuia să asigure exact aceste artefacte, cine trebuia să asigure paza şi dacă s-au respectat termenii contractului.

Ciolacu trimite o echipă de criminalişti în Olanda

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, duminică, organizarea unei celule de criză la nivelul Guvernului pentru coordonarea eficientă a activităților care țin de recuperarea celor patru piese de tezaur furate de la expoziția organizată la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Din această celulă de criză fac parte reprezentanți ai Ministerului de Interne, Poliției Române, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii. 

"În acest sens, mâine voi dispune trimiterea Corpului de Control al Prim-ministrului la Ministerul Culturii pentru a verifica toată documentația legală care a stat la baza organizării acestei expoziții în Olanda. 

De altfel, ministrul Culturii, doamna Natalia Intotero, va avea mâine întâlniri cu familia regală și cu premierul olandez în marja evenimentelor de comemorare a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz din Polonia, unde va transmite mesajul ferm al Guvernului României ca aceste piese inestimabile de patrimoniu să fie recuperate cât mai rapid. 

În plus, am discutat cu ministrul Predoiu să trimitem de urgență în Olanda o echipă de polițiști criminaliști care să lucreze alături de autoritățile olandeze în ancheta desfășurată pentru recuperarea tezaurului românesc.  

Și am cerut ca experții români să se deplaseze de urgență în Olanda și să asigure aducerea în țară cât mai rapidă a celorlalte piese de patrimoniu care au făcut obiectul acestei expoziții. 

Este o situație foarte gravă, dar acest jaf care trebuie soluționat cu celeritate nu trebuie să devină combustibil pentru propagarea a tot felul de teorii ale conspirației de către cei care vor să obțină capital politic facil. Tezaurul se va întoarce în România și toate autoritățile statului lucrează la asta", este mesajul transmis de premierul României. 

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Propunere: Elevii să-și aleagă materiile la școală. Credeți că asta ar crește interesul pentru învățare?
Observator » Evenimente » Cum s-a realizat transportul pieselor din tezaurul dacic în Olanda. Expoziția de la Muzeul Drents, asigurată la peste 30 milioane €