Antena Meniu Search
x

Video Cum se face revizia tancului Bizonul, cel mai performant blindat românesc. Doar motorul are 2.700 de kilograme

Se avântă neînfricat în luptă, o ia la goană pe dealuri, aruncă flăcări pe nări, dar până la urmă îşi trage sufletul într-un atelier de reparaţii din Capitală. Vorbim despre celebrul tanc românesc poreclit Bizonul. La marginea Bucureştiului, blindatele de 50 de tone sunt verificate anual. Iata cum se face revizia unui asemenea colos de oţel.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 05.11.2021, 21:29

Vezi și

Faceţi cunoştinţă cu tancul TR 85-M1. Supranumit Bizonul, este cel mai performant tanc românesc. Deşi este deja trecut de prima tinereţe, reuşeşte să ţină pasul cu cele mai eficente care de foc din lume. Producţia a început în 1999 la Uzina Mecanică Bucureşti, iar ultimul Bizon a părăsit porţile fabricii 10 ani mai târziu. În 2010, România avea circa 270 de tancuri. Azi, au rămas active mai puţin de un sfert. Cel puţin de două ori pe an ajung aici. În câteva hale aflate în Capitală, într-o unitate militară, coloşii de peste 50 de tone greutate au parte de revizie.

Motorul tancului Bizonul cântărește 2.700 de kilograme

În cazul de faţă acest tanc are o problemă la motor. Unul uriaş, care cântăreşte peste 2.700 de kilograme şi 860 de cai putere, care împing aparatul de luptă la o viteză de aproape 60 de kilometri pe oră. Suntem în singurul centru de mentenanţă din sudul ţării unde blindatele ajung pentru revizie.

Marin Nicolau, locţiitor comandant: Având în vedere rulajul din ultima perioadă, ele participând şi la exerciţii multinaționale, să se mai defecteze. Mentenanţa nu înseamnă numai reparaţii. Însemană şi întreţinere. Şederea la reparaţie poate ajunge şi la 30 de zile.

Pe acelaşi subiect

Din hala de reparaţii ajungem în cea de vopsire a coloşilor de luptă. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Vopsirea unui tanc nu este deloc un lucru întâmplător. Culorile sunt alese în funcţie la care blindatul urmează să participe în perioada imediat următoare.

Tancul Bizonul e încă folosit în exerciții militare alături de blindate mai sofisticate

Tancul participă cu succes, alături de celebrele Abrams-uri americane, la diverse exerciţii militare. 

Marius Georgescu, inginer proiectant: Distanţa de tragere este de cinci mii de metri. O distanţă comparabilă cu distanţele pe care le au şi celelalte tancuri, chiar mai moderne.

Ce se va întâmpla după ieşirea Bizonului la pensie? Deocamdată nu se ştie. Armata Română nu a făcut cunoscute planurile pentru înlocuirea tancului românesc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Cum se face revizia tancului Bizonul, cel mai performant blindat românesc. Doar motorul are 2.700 de kilograme