Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum se ura de Plugușor în vremea războiului. Un veteran de 100 de ani din Berești, Galați, rostește versurile cu lacrimi în ochi

Pluguşorul, una dintre cele mai cunoscute tradiţii de anul nou, se practică încă după modelul moştenit din moşi strămoşi în zona Moldovei. Cete de tineri cu tălăngi, bice şi pluguri trase de cai au pornit la urat încă de la prima oră, în Bereşti, judeţul Galaţi. Localnicii, mai ales cei în vârstă, i-au primit cu lacrimi în ochi. Spectacolul oferit de ceata de urători le-a amintit de copilărie.

de Adrian Obreja

la 31.12.2021 , 18:23

”În seara de Vasile Sfântul mi-a furat căciula vântul și mi-a adus-o pe fereastră chiar aici la dumneavostră. Mânați măi flăcăi”. Tradiția spune că în ajunul Anului Nou, cete formate din flăcăi ai satului, sau tineri proaspăt căsătoriți, merg cu plugul din casă în casă, pentru a le ura localnicilor sănătate și noroc.

Cete de tineri au ieșit cu Plugușorul în Ajunul Anului Nou

Străzile Bereștiului au devenit scena unui spectacol autentic. Un obicei care, din păcate, și-a mai pierdut din importanță în ultimii ani, dar care a fost primit de localnici cu mare drag.

Vezi și

Localnică: ”Mi-am retrăit copilaria. Când eram copil la mama, așa era: veneau cu plugul, cu capra, cu ursul”.

Pe acelaşi subiect

Localnic: ”Foarte frumos. Să vă dea Dumnezeu sănătate, un an nou bun și tot ce vă doriți”.

Un veteran de 100 de ani spune Plugușorul din vremea războiului

În drumul lor colindătorii au dat peste nea Costică, un veteran de război în vârstă de 100 de ani, care încă îşi mai aminteşte versurile plugușorului din vremea războiului.

Bătrânul Costică: ”Pe 22 iunie s-a început războiul în lume. Mergeau pe batalioane și se-ntorceau pe plutoane. În pădure la Țiganca, stau răniții cum stă piatra. Mânați băăiii. Hăăăiii”.

Pentru ca totul să meargă aşa cum trebuie, ceata de urători s-a pregătit intens în ultimele 2 săptămâni.

Mihai Beja, primar Berești: ”Vedeți toți băieții sunt îmbrăcați în straie tradiționale. Pornim prin toată localitatea, pe la toți oamenii gospodari. Obicei de an, obicei de rod bun”.

Obiceiul este practicat încă din străbuni și se spune că cei care vor primi cu plugul vor avea un an plin de roade ale pământului.

Adrian Obreja Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Cum se ura de Plugușor în vremea războiului. Un veteran de 100 de ani din Berești, Galați, rostește versurile cu lacrimi în ochi