Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum verificăm dacă o ciupercă este sau nu otrăvitoare. Indiciile de până acum s-au schimbat

Situaţie alarmantă! Tot mai mulţi oameni ajung la urgenţe cu toxiinfecţie din cauza ciupercilor. La Botoşani, o familie întreagă a fost internată după ce a mâncat preparate din ciupercile pe care le-a adunat din pădure. Netratate, simptomele uşoare pot duce la deces. Toxicologii ne avertizează: indiciile după care ştiam care ciupercă e otrăvitoare şi care nu mai sunt valabile. 

de Clara Mihociu

la 07.10.2024 , 20:23

În ultimele două zile, la camera de gardă din Botoşani, ambulanţele n-au avut pauză. La fiecare o oră şi zece minute, un nou pacient a fost adus la urgenţe cu toxiinfecţie, după ce a mâncat ciuperci. Nouă dintre ei sunt copii.

"Au fost investigaţi în serviciile de urgenţă, echilibraţi dpdv hemodinamic şi electrolitic. În urma examinării, s-a decis internarea pentru o parte dintre pacienţi, iar alţii au primit tratament si au fost redirecţionati către domiciliu", declară Ramona Guraliuc - şef UPU Botoşani.

Simptomele otrăvirii cu ciuperci

Vezi și

Efectele otrăvirii cu ciuperci apar într-o perioadă cuprinsă între 8 şi 12 ore de la consum. Primele simptome sunt unele uşoare, însă treptat starea de sănătate se degradează tot mai mult. În cazurile grave, netratate rapid, pacienţii pot chiar muri. În funcţie de organism, decesul survine în decursul primelor 5 zile de la consum.

Pe acelaşi subiect

Cazurile de toxiinfecţie au crescut odată cu zilele ploioase. Cele mai multe au fost semnalate în regiunea Moldovei.  Acest bărbat a ajuns la spital împreună cu soţia şi cei doi copii, după ce au mâncat o tocăniţă, fără să ştie că ciupercile pe care le adunase din pădure erau otrăvite. 

Sunt aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare în România, iar numărul lor creşte de la an la an din cauza schimbărilor climatice. Astfel că, indiciile au devenit înşelătoare.

Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet. Toxicologii ne recomandă să fim prudenţi și să cumpărăm din locuri autorizate.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Întrebarea zilei
Ce alegeţi, să faceţi facultate sau să învăţaţi o meserie?
Observator » Evenimente » Cum verificăm dacă o ciupercă este sau nu otrăvitoare. Indiciile de până acum s-au schimbat