Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "De acum înainte, cu paraşuta". Localnicii dintr-o comună din Satu Mare, înconjuraţi de ziduri în propriile case după ce drumul a intrat în reabilitare

Înconjuraţi de ziduri în propriile case. Aşa s-au trezit locuitori unei comune din Satu Mare, după ce drumul a intrat în reabilitare. Pentru că ambulanţa nu mai poate ajunge la ei, bătrânii şi au părăsit casele şi s-au mutat la rude. Autoritățile nu ştiu nici când, nici cum va arăta şoseaua modernizată.

de Simona Vasiac

la 26.10.2022 , 20:16

Locuitorii din Hodod, Satu Mare trăiesc de două luni cu un zid uriaş în faţa caselor. Oamenii nu mai pot ieşi cu maşinile din curte, iar dacă o iau pe jos trebuie să facă un ocol de sute de metri pentru a ajunge pe cealaltă parte a drumului.

Localnică: Nicicum, de acum înainte cu paraşuta sau nu ştiu cum, cu liftul.

Mulţi localnici sunt în vârstă. Unii dintre ei s-au mutat la copii, de teamă că dacă au nevoie de ajutor nici ambulanţa nu ajunge la ei. Pe strada aflată în șantier, poștașul caută şi el o cale de acces spre curţile izolate.

Vezi și

Poștaș: Nu ştiu cum o să intru. Lucrarea asta dezastruoasă.

Pe acelaşi subiect

Nici autorităţile locale nu prea ştiu când va fi gata şoseaua sau cum va arăta la final

Câțiva metri mai încolo, muncitorii lucrează de zor, dar nu pare să le fie clar cum va arăta şoseaua modernizată la final. Drumul este în reconstrucţie de trei ani. Firma care a câştigat iniţial licitaţia a intrat în insolvenţă. Acum, compania care se ocupă de reabilitare a subcontractat lucrarea. Culmea, nici autorităţile locale nu prea ştiu când va fi gata şoseaua sau cum va arăta la final.

Francisc Balog, primar Hodod: Deocamdată, un termen exact nu pot să le spun şi nu mi-au zis şi ei. Normal ar fi să nu lase pe iarnă aşa.

Pataki Csaba, președinte CJ Satu Mare​: Normal că la fiecare santier apar disfuncţionalităţi. Proiectantul are ca şi sarcină rezolvarea tuturor acceselor, indiferent că este vorba de gospodării, inclusiv accesul pe terenurile oamenilor, iar în timpl construcţiei se mai reglează, de asta este dirigintele de şantier, ca să adapteze proiectul. Se vede că cota zidului obstrucţionează momentan accesul în gospodării. Normal că proiectanţii vor găsi soluţii ca să se remedieze în timpul cel mai scurt.

Valoarea totală a lucrărilor se ridică la 20 de milioane de euro, fonduri europene, și prevede reabilitarea a 40 de kilometri de drum. 15 kilometri sunt în comuna Hodod. Firma care a primit proiectul nu comenetează situaţia.

Simona Vasiac Like

Vin din colțul de țară unde se agață harta în cui. Fiecare om care pășește în acest loc își retrăiește copilăria și asta încerc să arăt dincolo de ecran.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Evenimente » "De acum înainte, cu paraşuta". Localnicii dintr-o comună din Satu Mare, înconjuraţi de ziduri în propriile case după ce drumul a intrat în reabilitare