Antena Meniu Search
x

De azi, cazierul judiciar poate fi eliberat online. Cum putem obține documentul prin care dovedim că nu avem antecedente penale

Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut online începând de miercuri, prin platformele ghișeul.ro și hub.mai.ro. Asta deoarece Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul de Interne au operaționalizat proiectul pilot privind eliberarea certificatelor în sistem electronic. 

de Redactia Observator

la 01.02.2023, 14:42

Versiunea pilot a aplicației permite eliberarea certificatelor de cazier judiciar pentru persoanele fizice, de cetățenie română, care nu sunt înscrise în evidențele Sistemului Național de Evidență a Cazierului Judiciar Român - ROCRIS. Potrivit inițiatorilor, cetățenii au la dispoziție două variante, direct prin autentificarea în portalul hub.mai.gov.ro sau prin accesarea GHISEUL.ro. Cele două platforme sunt interconectate. Persoanele care nu sunt înscrise pe platforma GHISEUL.ro sau nu dețin sau nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară din Romania trebuie să completeze un formular și să facă un drum până la un ghișeu al MAI.

Cum poate fi obținut online cazierul judiciar

„Mecanismele de obținere a certificatului de cazier judiciar electronic:

  • prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, pentru utilizatorii care sunt înregistrați sau doresc să se înregistreze în platformă. Solicitarea cazierului se face urmând procedura de validare a identității electronice folosind un card bancar înrolat 3D Secure, emis de o instituție bancară din România. În urma validării, aceștia vor fi redirecționați către platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru completarea online a cererii tip.
  • prin platforma HUB.MAI.GOV.RO, pentru utilizatorii care nu sunt înregistrați în GHISEUL.RO sau nu dețin un card bancar emis de o instituție bancară din Romania. Solicitanții vor completa un formular disponibil în platformă, iar pentru a li se stabili cu certitudine identitatea, se vor prezenta fizic, o singură dată, la un ghișeu al MAI care oferă servicii publice” - Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Pe acelaşi subiect

Certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică

Proiectul pilot va fi extins, aplicația pentru eliberarea electronică a certificatului de cazier judiciar urmând a fi disponibilă atât pentru persoanele fizice care au înscrise mențiuni în cazier, cât și pentru persoanele juridice din România, până la finalul lunii iulie.

Potrivit legii, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit și în formă electronică. Documentul are semnătură electronică calificată și este asimilat înscrisurilor autentice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » De azi, cazierul judiciar poate fi eliberat online. Cum putem obține documentul prin care dovedim că nu avem antecedente penale