Antena Meniu Search
x

De azi începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar în Sectorul 2. Unde sunt duse și cât costă recuperarea autoturismelor

Primăria Sectorului 2 începe de joi, 22 iunie, ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe treceri de pietoni, în stații de transport în comun și pe trotuarele din proximitatea școlilor. "Vă rog, aveți mare atenție unde vă lăsați mașina. De astăzi e operațional serviciul de ridicări mașini", a avertizat primarul Radu Mihaiu, pe pagina de Facebook. 

de Redactia Observator

la 22.06.2023, 10:20

De azi începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar în Sectorul 2. Unde sunt duse și cât costă recuperarea autoturismelor - Observator / arhiva

Începând de astăzi, 22 iunie 2023, Primăria Sectorului 2 va ridica mașinile parcate neregulamentar, un demers menit să sporească siguranța rutieră de pe raza Sectorului 2.

"Siguranța oamenilor este o prioritate pentru administrația pe care o coordonez. Începând de astăzi, ridicăm mașinile parcate ilegal, ce pun în pericol viețile oamenilor. Mai precis, cele parcate în stațiile STB, pe trecerile de pietoni sau pe cele ce periclitează siguranța elevilor în drumul lor spre școală. Astăzi, Sectorul 2 are o infrastructură și o operaționalizare a serviciului de ridicări create complet de la zero. Am identificat terenul din Aleea Bistricioara aflat în administrarea noastră, am investit 2 milioane de lei în amenajarea platformei și am achiziționat încă 3 utilaje specifice față de ce aveam în dotarea ADP. În paralel, am creat și un serviciu nou în cadrul ADP Sector 2, dedicat ridicărilor de mașini", declară primarul Radu Mihaiu, potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 2.

Procedura de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar

Serviciul nu este externalizat, ci este implementat cu ajutorul instituțiilor din subordinea Consiliului Local Sector 2. Maşinile vor fi ridicate de către Poliţia Locală Sector 2 şi Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 2, care vor respecta următorii paşi:

Pe acelaşi subiect
  • Poliția Locală Sector 2 constată că mașina este parcată neregulamentar, face poze doveditoare și întocmeşte dispoziția de ridicare;
  • ADP sigilează mașina, o ridică și o duce pe platforma de pe Aleea Bistricioara;
  • Proprietarul mașinii sau cel care poate dovedi dreptul de administrare se prezintă la Serviciul de ridicări auto, plătește taxele de ridicare, transport şi depozitare, comunică datele persoanei care a parcat mașina neregulamentar și apoi i se predă mașina;
  • Pe baza comunicării datelor de identificare a șoferului, Poliția Locală Sector 2 va emite procesul verbal de sancționare.

Cei care nu mai găsesc maşina în locul în care au parcat-o iniţial pot confirma informația că aceasta a fost ridicată sunând la dispeceratul Poliției Locale Sector 2, la unul din următoarele numere de telefon: 021.25.25.103, 0753.317.168, 0800 800 772 sau 021 9941.

"Am susținut eliberarea trotuarelor de mașini parcate ilegal și prioritizarea siguranței pietonilor. Asta am promis în campania electorală și asta fac. Sistematizăm cartierele pentru a ordona spațiul public, astfel încât trotuarele să fie pentru oameni, iar străzile pentru mașini. Creăm sensuri unice pentru a fluidiza traficul, dar și pentru a se parca la bordură și nu pe trotuar.

Am mărit ritmul de sistematizare cu stâlpișori și extindem sistemul Kiss&Ride pentru siguranța elevilor. Străzile pe care le reabilităm sunt dotate cu sisteme de siguranță rutieră – protecții pentru pietoni, treceri de pietoni supraînălțate și suprailuminate. Acum extindem și cu această măsură de ridicare a mașinilor ce blochează complet vizibilitatea, forțând oamenii să circule pe carosabil și să se expună riscului", declară primarul Radu Mihaiu. 

Maşinile ridicate vor fi depozitate pe Aleea Bistricioara, unde îşi are sediul noul Serviciu de ridicări auto al Sectorului 2. Acolo a fost amenajată o platformă betonată cu o capacitate de depozitare de 103 maşini, în urma unei investiţii de 2.014.896 lei. În prezent sunt operaţionale două utilaje de ridicare a maşinilor, iar alte trei utilaje achiziționate și livrate de curând așteaptă autorizarea Inspecției de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR). Până pe 10 iulie 2023 vor fi operaționale toate cele cinci utilaje de ridicare a maşinilor.

Cât costă recuperarea mașinii

Recuperarea maşinii va fi posibilă doar după plata taxelor de ridicare, transport şi depozitare. Pentru vehiculele cu o masa maximă autorizată până în 5 tone se vor achita următoarele taxe: 200 lei ridicare, 150 lei transport și 150 lei pe zi pentru depozitare. Pentru vehiculele cu o masa maximă autorizată peste 5 tone proprietarul maşinii va plăti 270 lei pentru ridicare, 200 de lei transportul și 150 de lei pe zi pentru depozitare.

Aceste taxe pot fi plătite la casieria de pe Aleea Bistricioara, în numerar sau cu cardul, sau prin transfer bancar într-un cont dedicat. Programul de funcţionare este non-stop atât pentru serviciul de ridicari, cât și pentru restituirea mașinilor de la platforma Bistricioara.

Amenda pentru parcare neregulamentară

Ulterior, şoferul maşinii va fi sancţionat cu 4 puncte de penalizare. Un punct de penalizare reprezintă 145 lei, ceea ce înseamnă că în total amenda va fi de 580 de lei.

Amenda poate fi plătită la jumătate (290 de lei) dacă este achitată în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » De azi începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar în Sectorul 2. Unde sunt duse și cât costă recuperarea autoturismelor