Video Şoferii români ar putea scăpa de drumuri în plus şi cozi. Guvernul vrea ca înmatriculările şi radierile auto să fie făcute online
Înmatriculările şi radierile auto vor fi făcute online, pe o platformă specială, fără drumuri la ghişeu. Deocamdată este un plan al Guvernului, fără termen de livrare. Nevoie de ea avem. Deputaţii au mai adăugat astăzi un document obligatoriu în dosarul pentru vânzarea unei maşini - un act de la RAR, care atestă numărul de kilometri şi istoricul reviziilor.
Cozi de zeci de persoane şi timp pierdut. Asta înseamnă acum înmatricularea sau radierea unui vehicul - un test de răbdare. "Eu, am venit cumva la noroc. Adică dacă mai apuc, apuc, dacă nu, am făcut drumul degeaba şi.. nu e tocmai plăcut. O oră care ar fi putut fi câştigată", a declarat o şoferiţă. Ca să te scutească de chinul birocraţiei, ministerul de Interne şi cel al digitalizării vor să creeze o platformă care elimină cozile. Un certificat de înmatriculare la un click distanţă.
Ideea apare, deocamdată, doar într-un proiect de ordonanţă
Pentru un astfel de document, în acest moment trebuie să faci mai multe drumuri la instituţii diferite ale statului: de la autoritatea de înmatriculare la ANAF. Asta înseamnă timp pierdut şi cozi nesfârşite. Odată ce platforma va deveni realitate, datele pot fi introduse de pe telefon, iar Direcţia de Permise va trimite direct Fiscului toate actele necesare. "Tot procesul poate fi parcurs în una două zile. Cu noua platformă vorbim de un interval de timp de ordinul minutelor", a declarat Alexandru Apetri, DRPCIV.
Ideea apare, deocamdată, doar într-un proiect de ordonanţă. Ministerul de Interne şi cel al digitalizării promit că vor înfiinţa platforma la un an după adoptarea actului. "Anul trecut, au fost înmatriculate în România peste 350.000 de automobile. Această cifră este în creştere de la an la an. Dacă ne gândim că în medie drumul şi tot efortul care stă în spatele înamtriculării unui autovehicul durează în jur de o oră. Vorbim de peste 350.000 de ore scutite cetăţenilor români", a declarat Andrei Niculae, vicepreşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României.
Odată înfiinţată platforma, vor dispărea şi aşa-numiţii samsari de acte, care în schimbul banilor, fac dosarul de înmatriculare - o practică ilegală. Până să existe platforma de înmatriculări online, şoferii vor putea plăti pe loc amenzile de circulaţie. Agenții din toată țara vor primi tablete cu POS, pe care vor completa digital și procesul verbal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰