Antena Meniu Search
x

Video De ce nu merge aerul condiţionat în autobuzele şi tramvaiele STB. Reacţia unui şofer care are răcoare doar la el în cabină

Anchetă la Societatea de Transport Bucureşti, din cauza caniculei din autobuze, tramvaie şi troleibuze. Şoferii sunt bănuiţi că nu pornesc climatizarea ca să nu consume în mod real carburantul pe care ar avea intenţia să-l fure. Doar jumătate dintre mijloacele de transport în comun sunt dotate cu aer condiţionat. Dintre acestea, unele sunt defecte, iar călătorii se plâng că altele nu sunt puse în funcţiune, fără nicio explicaţie.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 10.07.2023, 20:38

Vezi și

Afişele care anunţă că aparatele de aer condiţionat sunt defecte au început să apară în autobuze şi tramvaie de câteva săptămâni, de când au început şi căldurile infernale. În vehiculele încinse, temperatura ajunge la 50 de grade Celsius. 

Autobuzele STB, saune pe roţi

"Uite aşa mergem şi avem abonament. Plătim 80 de lei pe lună şi uitaţi în ce condiţii mergem. Ne sufocăm. Saună facem", se plânge un călător. "E foarte cald, foarte cald. Nu este aer condiţionat, nu sunt condiţii. Am medicamentele aici, am apă în rucsac, în caz de... Să pot să mă ajut singură", spune altcineva.

Călătorilor li se pare ciudat că defecţiunea este, de cele mai multe ori, doar în salonul pasagerilor, nu şi în cabinele şoferilor sau vatmanilor. "Ei întotdeauna au. La noi aici în maşină nu e. La ei sunt condiţii, la noi nu sunt condiţii. Ciudat, normal", spune un călător. 

Pe acelaşi subiect
  • Reporter: Aveţi aer condiţionat?
  • Şofer STB: Eu aici am. În cabină la mine am, în salon nu.
  • Reporter: Cum aşa?
  • Şofer STB: Aşa e construită maşina. 

"Mergeţi pe linia troleului 96 să vedeţi, e numai amorţit. Nu funcţionează. Nu-i dă drumul!", mărturiseşte un călător.

Anchetă internă la STB

Aşa că de la primărie a venit ordin - aerul condiţionat la control. "Am vorbit cu domnul director de la STB şi a declanşat o anchetă internă pentru că este posibil ca din anumite motive aerul condiţionat să fie funcţional şi el să nu fie pornit", a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei.

Primarul general crede că şoferii nu pornesc intenţionat instalaţia de climatizare. Bănuieşte că unii fură din rezervoare carburantul care ar trebui să alimenteze aparatul. Şoferii se apără, însă, şi spun că un furt nu ar putea trece neobservat. "Primarul general să ştie că aceste maşini au litrometre puse şi ale maşinii şi montate de ei", comentează un şofer STB.

Până va fi gata ancheta, bucureştenii se vor simţi în continuare ca în cuptor în mijloacele de transport în comun. "Uitaţi cum sunt mâinile transpirate de căldură şi faţa şi tot. Cred că si tensiunea mi-a crescut de la atâta căldură", spune un călător. "La condiţiile care sunt ar trebui să nu mai plătească nimeni", crede un altul. 

"Aşa se circulă în aproape toate mijloacele de transport public din Capitală, cu geamurile deschise. Din peste 500 de tramvaie din flota STB, mai bine de 450 nu au aer condiţionat", arată Andreea Milea, reporter Observator. 460 de tramvaie, aproape 260 de autobuze şi peste 50 de troleibuze nu au aer condiţionat. Adică mai bine de jumătate din mijloacele de transport care ies zilnic pe traseu în Bucureşti. 

Şi vânzătorii ambulanţi s-au reprofilat în urma problemelor STB. "Evantaiul la 5 lei, avem. Evantaiul numai la 5 lei. 100 de lei pe zi. (n.r. Oamenii) apreciază că facem chestia asta", spune un comerciant. 

Municipalitatea spune că problema aerului condiţionat nu se poate rezolva decât prin noi mijloace de transport public. Nicuşor Dan promite 100 de troleibuze şi 100 de autobuze electrice noi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » De ce nu merge aerul condiţionat în autobuzele şi tramvaiele STB. Reacţia unui şofer care are răcoare doar la el în cabină