Antena Meniu Search
x

Video Deficit mare de specialiști în domeniul IT, deși salariile sunt de ordinul miilor de euro. Cât primește un angajat-junior

Sectorul IT, unul dintre domeniile privilegiate, motor al economiei româneşti, cu afaceri de peste 70 de miliarde de lei în fiecare an, duce lipsă de specialişti. Concret, deşi sunt aproximativ 8.000 de absolvenţi anual, necesarul este încă mare.

de Redactia Observator

la 10.01.2022, 18:14

Vezi și

Dacă în 2019 aveam un deficit anual de aproximativ 15.000 de profesionişti IT, acum acesta a crescut la aproximativ 25.000, arată analizele recente. Asta pentru că mulţi dintre angajaţii în domeniu aleg să muncească pentru companii străine.

Motivul este previzibil: salariul. Mai exact, un IT-is junior poate câştiga în jur de 1.000 de euro în vreme ce programatorii cu experienţă pot încasa peste 6.000 euro.

Companiile IT din România abia țin pasul cu cele din afară

Deşi în industria IT veniturile sunt mult peste cele din alte domenii de activitate, prea puţine companii din ţară pot să ţină pasul cu cele de afară. Iar angajatorii din Europa sau Statele Unite ale Americii vin cu oferte greu de refuzat.

Bonusul este faptul că mulţi dintre IT-iştii români nici nu trebuie să se relocheze sau să plece de acasă pentru a-şi face treaba. Se estimează că în 2025, Europa va duce lipsă de aproximativ jumătate de milion de profesionişti tech.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Deficit mare de specialiști în domeniul IT, deși salariile sunt de ordinul miilor de euro. Cât primește un angajat-junior