Video Companiile mari nu găsesc directori. Oamenii pentru funcţiile de top sunt greu de găsit chiar dacă salariile ajung şi la 25.000 de euro
Oamenii buni sunt tot mai greu de găsit pe piaţa muncii. Angajatorii caută cu disperare personal. Uneori aşteaptă jumătate de an ca să găsească directori pentru a le conduce afacerile. Şi asta deşi salariile ajung şi la 20 de mii de euro pe lună.
Cătălin Pozdarie conduce o companie care vinde articole vestimentare sportive. Are 40 de magazine în toată ţara şi peste 700 de angajaţi. Şi mărturiseşte că e greu să găsească oameni pentru poziţii de top în firma sa.
Cătălin Pozdarie, CEO companie retail: Apelăm la societăți specializate, la agenții de recrutare care face acest lucru, la agenții de head hunting. Pentru o funcție de management sau membru de bord vorbim de 6 luni de zile minim.
Evident, cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească un astfel de candidat nu sunt deloc puţine.
Cătălin Pozdarie, CEO companie retail: E necesară limba germană. Şi, din start, limba germană reprezintă o barieră. Trebuie să aibă o experiență destul de mare în acest domeniu, să fi lucrat la alte companii cu un renume.
Salariile sunt însă pe măsură.
Sorina Faier, specialist resurse umane: Vorbim de firmele din retail food, mai ales cele de origine germană, unde la fel un ceo poate câștigă 25-30 de mii de euro. iar pe board salariile încep de la 15 mii de euro.
În ultima perioadă, cererea de personal specializat e tot mai mare. O recunosc agenţiile de recrutare.
Sorina Faier, specialist resurse umane: Cererea e de 3 ori mai mare decât candidații de pe piață. Avem în jur de roluri pentru top și middle management și industriile care cer cel mai mult sunt cele din retail, farma și it.
Doar în ultimele trei luni, cererea de specialişti cu studii superioare, a crescut cu 47% faţă de perioada similară a anului trecut şi chiar cu 10% faţă de 2019, moment în care piaţa muncii trecea printr-un adevărat boom.
De ce nu are România specialişti
Explicaţiile sunt multe. Una din ele: creierele ne-au plecat din ţară. Alta:
Aida Chivu, specialist resurse umane: O cauză are legătură cu faptul că foarte multe companii nu au pus la punct un program de succesori sau un program de mentorat. Înseamnă că cei care sunt extraordinar de buni în ceva nu formează oameni sub ei. Duce la un blocaj al formării de noi manageri.
Cele mai multe joburi pentru candidaţii cu studii superioare au fost scoase la bătaie de angajatorii din Capitală. Pe locurile următoare sunt Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov, care au scos la bătaie câte 11.000 de astfel de locuri de muncă noi doar în ultimele trei luni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰