Video Defrişare masivă în cel mai mare parc din Buzău: Copacii ar fi fost afectaţi de o ciupercă
De câteva săptămâni bune, buzoienii care se plimbă pe aleile celui mai mare parc din oraș o fac în zgomot de drujbă. Asta pentru că, în Pădurea Crâng din Buzău, se taie... ca-n codru.
Reprezentanții Direcției Silvice Buzău spun că arborii sacrificaţi sunt bolnavi şi trebuie înlăturaţi. Sceptici, localnicii speră ca, în urma exploatării, să nu rămână doar cioturi şi cer ca pădurea să fie întinerită.
Sunetul drujbelor răzbate din toate părțile până pe aleile parcului și le creează oamenilor imaginea unei defișări masive. În timp ce unii înţeleg motivul tăierii, alţii sunt revoltaţi.
Localnic: De vreo trei luni se aud drujbe mereu. Să se pună ceva în loc. Ce? Nu se ştie ce şi cum.
Localnică: Strică, dar probabil că au fost făcute de nevoie, dacă copacii erau îmbătrâniţi, rupţi.
- Parc de Crăciun întins pe 10 hectare la Timișoara. Intrarea e liberă, pentru cei cu certificat verde, iar...
- Adolescentă de 13 ani, găsită beată într-un parc din Italia. Prietenii care o batjocoreau au încercat să...
- Ciorile au pus stăpânire pe cel mai mare parc din Iaşi. Ciupesc florile și lasă mizerie peste tot, iar Primaria...
Localnic: Probabil că ar trebui replantaţi, nu?
Ulmii din parc, afectaţi de o ciupercă
În parc şi în pădurea din apropiere se intervine masiv pentru eliminarea ulmilor. Specia ar fi fost afectată de o ciupercă periculoasă care, susţin specialiştii, duce la uscarea unui copac sănătos în doar câteva săptămâni.
Aproape 60% din totalul arborilor sunt ulmi, aşa că pădurea Crâng este acum de nerecunoscut. Specialiştii susţin însă că defrişarea ar fi singura soluţie pentru a salva copacii care nu au fost infectaţi încă. Mai ales că arborii uscaţi s-ar putea prăbuşi oricând şi sunt un pericol pentru oamenii care se plimbă în zonă.
Costel Vînătoru – cercetător: Se răspândeşte foarte rapid, de la un copac la altul, cu ajutorul vântului, insectelor, practic sporii ciupercii se răspândesc cu mare uşurinţă. Apar şi dăunătorii de scoarţă, pentru că simt copacul bolnav şi sigur şi aceştia atacă.
Constantin Moiseanu – director Direcția Silvică Buzău: După ce se va termina exploatarea, activitatea de exploatare, Direcţia Silvică va interveni în completarea regenerării naturale. Acolo unde este cazul vom interveni cu puieţi forestieri.
Semnele de îmbolnăvire a ulmilor din pădurea Crâng au apărut în urmă cu mai mulți ani. De la primul copac pus la pământ au trecut patru ani, timp în care s-au defrișat 18 hectare de pădure. În locul copacilor doborâți până acum nu a fost plantat nici măcar un arbore.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰