Antena Meniu Search
x

Video Demolarea clădirii Poliţiei din centrul Capitalei a lăsat în urmă dezastru: "Se simte ca la beci, miros de praf, de moloz ud"

Te îneacă praful în centrul Bucureştiului! Clădirea Poliţiei, veche de 84 de ani, este demolată bucată cu bucată, într-un nor de pulbere, fără măsuri eficiente de siguranţă! Praful ajunge la sute de metri distanţă, în casele oamenilor şi chiar în Primăria Capitalei. Garda de Mediu a amendat constructorul, dar lucrurile nu s-au schimbat în bine, se plâng locatarii din apropiere. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 01.11.2023, 21:33

Vezi și

"Demolarea a început aici în urmă cu două luni iar acum fostul sediu al Poliţiei Capitalei este pe jumătate pus la pământ. Este clădirea Ministerului de Interne, instituţie care beneficiază de o derogare a legii prin care poate să emită autorizaţii de demolare sau de construcţie, fără avizul autorităţilor locale", arată Andreea Milea, reporter Observator.

Clădirea Poliţiei face praf şi pulbere

"Uitaţi-vă şi voi! Uitaţi-vă şi voi! Efectiv, nu se poate respira! Peste tot, uitaţi! Uitaţi cât praf se inhalează", spune un bucureştean. Sediul Poliţiei Capitalei era un pericol pentru trecători din cauza riscului de prăbuşire. Acum, este sursă de poluare. Demolarea clădirii acoperă străzile din centrul Bucureştiului cu o pâclă de praf. Particulele ajung în casele şi plămânii oamenilor din zonă şi în magazine. 

"Fiecare haină e 10.000 de lei, 7.000 de lei. Haine de 4 miliarde de lei, sunt albe de praf", arată o vânzătoare. Şantierul nu are plasă de protecţie şi nici sisteme de udare. În lipsa lor, praful înecăcios se împrăştie peste tot. "E praf. Da, ştiu. Ce să facem, dacă se face praf. Se demolează", spune un muncitor. 

Pe acelaşi subiect

Praful a ajuns la 300 de metri distanţă, până la Primăria Capitalei. "Am primit aceste sesizări. Noi le-am redirecţionat către Poliţia Locală, dar ei nu au competenţe. Mi-au spus colegii că a ajuns praf la noi", a declarat Nicuşor Dan, primarul Capitalei.

Oamenii se sufocă în praf

De control se ocupă tot Ministerul de Interne, aşa că sesizările făcute de bucureşteni la Poliţia Locală nu au avut niciun rezultat. "Se simte ca la beci, aşa când e umiditate şi cu miros de praf, de moloz ud. Pentru sănătatea noastră e groaznic", spune un bucureştean.

"Senzaţii de sufocare, o tuse şi mai intensă, iar cei care au deja boli pulmonare, acestea se agravează mult mai repede, până la a avea nevoie urgent de asistentă medicală", atrage atenţia Magda Ciobanu, medic pneumolog.

Amendă de 15.000 de lei de la Garda de Mediu

După ce a primit zeci de sesizări, Garda de Mediu a amendat cu 15.000 de lei firma care face demolarea. "Absenţa plaselor de protecţie şi a unui program de umectare şi de udare a incintei şantierului", spune Andrei Corlan, comisar general Garda Naţională de Mediu.

"Ne pare rău pentru disconfortul creat, dar sperăm ca, în câteva săptămâni, lucrările să fie finalizate, acestea fiind executate deja în proporţie de 60%", a precizat Monica Dajbog, reprezentant Ministerul de Interne.

Clădirea Poliţiei care este demolată acum era uriaşă. "Cercetări penale la parter, etajul 1 si 2 erau judiciarul, după aceea economicul la 3, criminalisticul la 4. Structurile administrativ şi financiar la cinci şi şase", arată Dan Antonescu, specialist criminolog.

Ministerul de Interne va ridica o construcţie la fel de înaltă în locul celei pe care o pun la pământ. Calvarul din centrul Bucureştiului nu se va încheia, însă. Va începe demolarea parţială a unei clădiri de pe Calea Victoriei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Demolarea clădirii Poliţiei din centrul Capitalei a lăsat în urmă dezastru: "Se simte ca la beci, miros de praf, de moloz ud"