Antena Meniu Search
x

Video Carnea ar putea avea etichete de avertizare, la fel ca ţigările. Românii, total nemulţumiţi: "Dacă nu mâncăm carne, nu facem treabă"

Folosirea unor etichete de avertizare, ca cele de pe pachetele cu ţigări, ne-ar putea tăia pofta de carne, sugerează cercetători, evident, britanici. Parlamentul European, împreună cu mai multe guverne, militează pentru reducerea cantității de carne pe care o mâncăm. În România, unde cea mai bună legumă este porcul, vestea cade, însă, greu la stomac. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 01.11.2023, 20:57

Vezi și

Peste 1.000 de britanici au participat la studiul cercetătorilor de la Universitatea Durham. Împărţiţi în patru echipe, au primit imagini cu paste cu carne, pește, respectiv paste cu legume şi paste vegane. Trei feluri aveau etichetă de avertizare  - probleme de sănătate, climă, pandemie, iar unul, nu avea niciun avertisment. 

Noile etichete la carne ar putea transforma mulţi "carnivori" în vegetarieni

Iulia Pop, reporter Observator: Speriaţi de mesajul etichetei, zece procente dintre respondenţi, fani înfocaţi ai cărnii, au spus că vor trece pe preparate vegetariene. Eticheta cu schimbările climatice ar fi avut cel mai puternic impact, au spus cercetătorii britanici. Şi, de aici concluzia că avertismentele de sănătate pe produsele din carne, similare cu cele de pe pachetele de țigări, ar putea ajuta la reducerea consumului. 

Un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră vin din industria cărnii. Românii mănâncă, însă, puţină carne faţă de media europeană, şi consideră că schimbările nu trebuie să înceapă din ţara noastră. Iar ideea cu avertizările, ca la ţigări, nu le place deloc.

Pe acelaşi subiect

Femeie: Nu ar fi ok. Tabacul dăunează, carnea nu, e forţă. Dacă nu mâncăm carne, nu facem treabă.

Românii, printre cei mai mari iubitori ai cărnii

Iulia Pop, reporter Observator: Iubesc românii carnea?

Comerciant: Da, o iubesc din tot sufletul! Şi eu o iubesc, mănânc zilnic. Românul e cu carnea, cu slăninuţa, cârnatul, răţuşca, viţelul şi purcelul. 

Nicoleta Lupașcu - medic diabet si nutriție: Aceste etichete nu ar trebui aplicate pe orice fel de carne. Nu putem pune egal între consumul de carne şi tutun, alcool, produse procesate. Să nu facem confuzie între carnea propriu-zisă şi produsele procesate, mezeluri, fast food. 

Iulia Pop, reporter Observator: Românilor le place carne și nu refuză mezelurile. În medie, fiecare locuitor mănâncă 63,9 kilograme pe an. Lucrurile trebuie să se schimbe până în 2030, când ţara noastră țintește un consum cu 62 % mai mic. În alţi 20 de ani, adică până în 2050, ar trebui să mâncăm cu 75% mai puţină carne.

Ca alternativă, Comisia Europeană recomandă muştele, greierii, viermii de mătase şi carnea sintetică. România a interzis, însă, recent, carnea de laborator. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Carnea ar putea avea etichete de avertizare, la fel ca ţigările. Românii, total nemulţumiţi: "Dacă nu mâncăm carne, nu facem treabă"